Mersin'in merkez Akdeniz ilçesinde bir markette 6 yaşındaki bir çocuğa şiddet uyguladığı görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından gözaltına alınan şüpheli Mehmet Erke, sevk edildiği adli makamlarca tutuklandı. Olay, dün akşam saatlerinde Çankaya Mahallesi'nde bulunan bir markette meydana geldi. Güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde, bir kişinin market içinde çocuğa bağırarak şiddet uyguladığı ve ardından marketten çıktığı görülüyor. Görüntülerin sosyal medyada yayılması üzerine harekete geçen polis ekipleri, şüpheliyi kısa sürede yakalayarak gözaltına aldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Mehmet Erke, Mersin 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 'çocuğa karşı şiddet' suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Olayın detayları
İddiaya göre, markette alışveriş yapan bir anne ile çocuğu arasında yaşanan tartışmaya, markette çalışan ya da müşteri olduğu öğrenilen Mehmet Erke karıştı. Görgü tanıklarının ifadesine göre, çocuğun ağlaması üzerine sinirlenen Erke, çocuğun yanına giderek bağırmaya ve ardından fiziksel şiddet uygulamaya başladı. Market çalışanlarının ve diğer müşterilerin araya girmesiyle olay büyümeden engellendi. Ancak o anlar güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedildi. Görüntülerin sosyal medyada hızla yayılması üzerine polis, şüphelinin kimliğini tespit ederek gözaltına aldı.
Çocuğun durumu ve ailenin tepkisi
Olayda yaralanan çocuğun durumunun iyi olduğu ve ailesiyle birlikte evine gönderildiği öğrenildi. Anne, polis merkezinde verdiği ifadede, olayın ardından büyük bir şok yaşadıklarını belirterek, şüpheliden şikayetçi oldu. Mahalle sakinleri ise olayı kınayarak, bu tür davranışların kabul edilemeyeceğini ifade etti. Çocuk hakları dernekleri de olaya tepki göstererek, şiddetin faillerinin en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini vurguladı.
Hukuki süreç ve toplumsal tepki
Mehmet Erke, çıkarıldığı mahkemece 'çocuğa karşı şiddet' suçundan tutuklanırken, hakkında ayrıca 'kamu görevlisine görevi sırasında direnme' ve 'hakaret' suçlarından da işlem yapıldığı bildirildi. Olay, Türkiye'de çocuğa yönelik şiddetin önlenmesi konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi. Uzmanlar, bu tür olayların yalnızca cezai yaptırımlarla çözülemeyeceğini, toplumsal farkındalığın artırılması ve eğitim programlarının yaygınlaştırılması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, çocuk istismarı ve şiddet vakalarının ihbar edilmesi için Alo 183 hattının önemine dikkat çekiliyor.
Yetkililerden açıklama
Mersin Valiliği konuya ilişkin yaptığı açıklamada, olayın takipçisi olduklarını ve adli sürecin titizlikle yürütüldüğünü duyurdu. Açıklamada, "Çocuklarımızın güvenliği bizim için her şeyden önemlidir. Bu tür üzücü olayların bir daha yaşanmaması için gerekli tüm tedbirleri alacağız" ifadelerine yer verildi. Milli Eğitim Bakanlığı da olayı kınayarak, ailelere ve öğretmenlere çocuklara yönelik şiddetin önlenmesi konusunda rehberlik edileceğini açıkladı.
Bu olay, toplumda çocuğa şiddetin sadece aile içi değil, kamusal alanlarda da yaşanabildiğini gösterdi. Uzmanlar, çocukların korunması için yasal düzenlemelerin güçlendirilmesi ve caydırıcılığın artırılması gerektiğini savunuyor. Şiddetin her türlüsünün kabul edilemez olduğu bilinciyle, toplumun tüm kesimlerine önemli görevler düşüyor.