TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Teknoloji

MEB, Yapay Zeka Destekli Dil Öğrenme Uygulaması DİLİM’i Kullanıma Sundu

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
MEB, Yapay Zeka Destekli Dil Öğrenme Uygulaması DİLİM’i Kullanıma Sundu

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yapay zekâ destekli dil öğrenme uygulaması DİLİM’i resmen kullanıma sundu. Uygulama, öğrencilerin yabancı dil becerilerini geliştirmek için kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimi sunmayı hedefliyor. MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen platform, başta İngilizce olmak üzere birden fazla dilde eğitim imkânı sağlayacak. DİLİM, öğrencilerin seviyelerine uygun içerikler sunarak dil öğrenme sürecini daha verimli hâle getirmek için tasarlandı.

DİLİM Uygulamasının Özellikleri

DİLİM, yapay zekâ algoritmaları sayesinde her öğrencinin dil seviyesini analiz ederek bireysel öğrenme planları oluşturuyor. Uygulama, kelime dağarcığı, dil bilgisi, okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini kapsayan modüller içeriyor. Ayrıca ses tanıma teknolojisi ile öğrencilerin telaffuzlarını değerlendirerek geri bildirim veriyor. Oyunlaştırma unsurları ve başarı rozetleriyle kullanıcıların motivasyonunu artırmayı amaçlıyor. Uygulamanın öğretmenler için de bir arayüzü bulunuyor; öğretmenler öğrencilerinin ilerlemesini takip edebilecek ve ek materyaller yükleyebilecek.

Kullanıma Sunma Süreci ve Hedefler

MEB, DİLİM’i öncelikle pilot okullarda test etti ve ardından tüm kademelerde kullanıma açtı. Uygulamaya EBA (Eğitim Bilişim Ağı) üzerinden erişilebiliyor. Bakanlık, 2025 sonuna kadar uygulamayı tüm devlet okullarındaki öğrencilere ulaştırmayı hedefliyor. DİLİM, özellikle yabancı dil öğretiminde fırsat eşitliği yaratmayı ve öğrencilerin küresel rekabette daha donanımlı olmasını sağlamayı amaçlıyor. Uygulamanın ücretsiz olması, tüm öğrencilere eşit erişim imkânı tanıyor.

Bağlam ve Değerlendirme

DİLİM, Türkiye’de eğitim teknolojileri alanında atılan önemli bir adım olarak değerlendirilebilir. Yapay zekâ destekli dil öğrenme araçları dünya genelinde yaygınlaşırken, MEB’in bu alana yatırım yapması, öğrencilerin güncel teknolojilerle buluşmasını sağlıyor. Ancak uygulamanın başarısı, teknolojik altyapıya erişim, öğretmenlerin bu araçları kullanma becerisi ve içeriklerin güncellenmesi gibi faktörlere bağlı. DİLİM, dil öğrenimini daha erişilebilir ve eğlenceli hale getirme potansiyeline sahip olsa da, fiziksel sınıf etkileşiminin yerini tamamen alamayacağı unutulmamalıdır. Yine de, bu tür dijital araçlar, özellikle pandemi döneminde artan uzaktan eğitim ihtiyacına yanıt olarak değerli bir kaynak sunuyor.

Etiketler:
MEByapay zekadil öğrenmeDİLİMeğitim teknolojileri

İlgili Haberler

ASUS ExpertCenter Pro ET900N G3: Ev Fiyatına 748 GB RAM
Teknoloji

ASUS ExpertCenter Pro ET900N G3: Ev Fiyatına 748 GB RAM

20 dk önce

Logitech G305 X Superlight: Hafif, Güçlü ve Uygun Fiyatlı Oyuncu Mouse
Teknoloji

Logitech G305 X Superlight: Hafif, Güçlü ve Uygun Fiyatlı Oyuncu Mouse

20 dk önce

Steam Hafta Boyu Fırsatları Başladı: En İyi İndirimler Burada
Teknoloji

Steam Hafta Boyu Fırsatları Başladı: En İyi İndirimler Burada

23 dk önce

EA, Oyun İçi Reklamlar İçin Yeni Birim Kurdu: EA Advertising
Teknoloji

EA, Oyun İçi Reklamlar İçin Yeni Birim Kurdu: EA Advertising

24 dk önce