Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2026-2027 eğitim öğretim yılında öğrencilere ücretsiz olarak dağıtılacak 283 milyondan fazla ders kitabının okullara ulaştırılmasına başladı. İlk etapta, kitaplar Türkiye genelindeki tüm il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine sevk edilirken, dağıtım sürecinin yaz ayları boyunca kademeli olarak tamamlanması hedefleniyor. Bakanlık yetkilileri, kitapların öğrencilerin sıralarına zamanında ulaşması için tüm lojistik planlamanın titizlikle yürütüldüğünü açıkladı.
Eğitimde Fırsat Eşitliği İçin Dev Adım
MEB'in ücretsiz ders kitabı uygulaması, Türkiye'de eğitimde fırsat eşitliğini güçlendiren en kapsamlı sosyal politikalardan biri olarak öne çıkıyor. Bu yıl hazırlanan kitaplar; ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki tüm sınıfları kapsıyor. Ayrıca, özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için braille (kabartma) alfabesiyle basılan kitaplar da dahil olmak üzere, farklı formatlarda materyaller hazırlandı. Bakanlık, kitapların içeriklerinin güncellenmiş müfredata uygun olarak yeniden düzenlendiğini ve görsel tasarımlarının da öğrencilerin yaş gruplarına göre iyileştirildiğini belirtti.
2026-2027 eğitim yılında uygulamaya konulacak yeni müfredat doğrultusunda hazırlanan ders kitapları, öğrencilerin sadece akademik bilgi edinmelerine değil, aynı zamanda analitik düşünme, problem çözme ve yaratıcılık gibi becerilerini de geliştirmelerine katkı sağlayacak şekilde tasarlandı. Özellikle fen bilimleri, matematik ve Türkçe derslerinde, günlük yaşamla ilişkilendirilmiş etkinliklere ve proje tabanlı öğrenme yaklaşımlarına daha fazla yer verildiği görülüyor.
Dağıtım Süreci ve Dijital Entegrasyon
Kitapların dağıtım süreci, MEB ile ülke genelinde faaliyet gösteren dağıtım firmaları arasında yapılan sözleşmeler kapsamında yürütülüyor. Bakanlık, kitapların okullara ulaştırılmasının ardından öğretmenlere yönelik bilgilendirme toplantıları da düzenleyecek. Bu toplantılarda, kitapların içerikleri ve öğretim yöntemleri üzerinde durulacak. Ayrıca, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, bu yıl da ders kitaplarının dijital sürümleri EBA (Eğitim Bilişim Ağı) platformu üzerinden erişime açılacak. Öğrenciler, basılı kitapların yanı sıra etkileşimli içeriklere sahip dijital kitapları da kullanabilecek.
MEB'in ücretsiz ders kitabı projesi, ailelerin eğitim harcamalarındaki yükünü önemli ölçüde azaltıyor. Araştırmalar, bir öğrencinin yıllık ders kitabı maliyetinin 1500 ila 3000 TL arasında değiştiğini gösteriyor. Bu uygulama sayesinde milyonlarca aile, bu maliyetten kurtulurken, dar gelirli ailelerin çocukları da eğitim materyallerine eşit şekilde erişim sağlıyor.
Geçmişten Geleceğe Uzanan Bir Proje
Türkiye'de ücretsiz ders kitabı uygulaması ilk kez 2003-2004 eğitim öğretim yılında başlatılmıştı. O tarihten bu yana her yıl düzenli olarak sürdürülen proje, bugüne kadar milyarlarca kitabın öğrencilere ulaşmasını sağladı. Uygulamanın başladığı ilk yıl sadece ilköğretim kitapları karşılanırken, daha sonraki yıllarda kapsam genişletilerek ortaöğretim ve özel eğitim dahil edildi. Ayrıca, pandemi döneminde uzaktan eğitim sürecinde dijital kitapların dağıtımı yoğunlaştı ve EBA platformunda içerik çeşitliliği artırıldı.
Bakanlık yetkilileri, bu yılki kitapların hazırlanmasında öğretmenlerden, akademisyenlerden ve alan uzmanlarından oluşan binlerce kişilik ekiplerin görev yaptığını belirtiyor. Kitap içeriklerinin bilimsel doğruluğu kadar pedagojik uygunluğu da titizlikle denetlendi. Ayrıca, kitapların Türk kültürüne ve milli değerlere uygunluğu da özel olarak incelendi. Bu çalışmalar, Türk eğitim sisteminin çağın gerektirdiği bilgi ve becerilerle donatılmış bireyler yetiştirmesi hedefiyle örtüşüyor.
Uzmanlar, ücretsiz ders kitabı uygulamasının Türkiye'nin eğitimde fırsat eşitliği alanında kaydettiği önemli mesafelerden biri olduğunu ve bu tür sosyal desteklerin devam etmesinin toplumsal refahın artmasına katkı sağlayacağını vurguluyor. Fakat kitapların dağıtılması kadar içeriklerinin etkin bir şekilde kullanılması için öğretmenlere de büyük görev düşüyor. Eğitim sendikaları, kitapların yanı sıra öğretmenlerin mesleki gelişim programlarının da güçlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor.