TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

MEB'den okullara iklim ve kuraklık zorunluluğu: Yeni düzenleme yolda

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
MEB'den okullara iklim ve kuraklık zorunluluğu: Yeni düzenleme yolda

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), iklim değişikliği ve kuraklık risklerine karşı okul ve eğitim kurumlarında uygulanacak yeni zorunlulukları içeren bir düzenleme hazırlıyor. Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, özellikle su kıtlığı ve çevresel sürdürülebilirlik konularında farkındalık yaratmayı amaçlayan düzenleme, en kısa sürede yürürlüğe girecek.

Yeni zorunluluklar neleri kapsayacak?

Düzenleme kapsamında okullarda su tasarrufu sağlayan teknolojilerin kullanımı, yağmur suyu toplama sistemlerinin kurulması, atık yönetimi ve geri dönüşüm uygulamaları zorunlu hale getirilecek. Ayrıca, okul bahçelerinde yeşil alanların artırılması ve ağaçlandırma çalışmalarına öncelik verilecek. Bakanlık, bu adımlarla hem çevre bilincinin artırılmasını hem de iklim değişikliğine uyum sağlanmasını hedefliyor.

Eğitim müfredatına entegrasyon

Yeni düzenleme, sadece fiziksel altyapıyı değil, eğitim içeriğini de ilgilendiriyor. MEB, iklim değişikliği ve çevre konularının müfredatın her kademesinde daha fazla yer almasını planlıyor. Özellikle fen bilimleri, sosyal bilgiler ve hayat bilgisi derslerinde iklim krizi, kuraklık ve su kaynaklarının korunması gibi konulara ağırlık verilecek. Bunun yanı sıra, öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitim programları düzenlenecek.

Uygulama takvimi ve denetim

Bakanlık, düzenlemenin kademeli olarak uygulanacağını belirtiyor. İlk etapta büyükşehirlerdeki okullarda pilot uygulama başlatılacak, ardından tüm Türkiye geneline yaygınlaştırılacak. Denetimler ise il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından periyodik olarak gerçekleştirilecek. Uyum sağlamayan okullara idari yaptırımlar uygulanabilecek.

Uzmanlar, bu tür düzenlemelerin Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelesinde önemli bir adım olduğunu ancak uygulamanın başarısının, okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin konuya sahip çıkmasına bağlı olduğunu vurguluyor. Sivil toplum kuruluşları ise düzenlemenin kapsamının daha da genişletilmesi ve öğrenci katılımının artırılması gerektiğini savunuyor.

Etiketler:
MEBiklim değişikliğikuraklıkokulzorunlulukçevreeğitim

İlgili Haberler

CHP YDK'den 5 ihraç talebine ret kararı
Siyaset

CHP YDK'den 5 ihraç talebine ret kararı

2 dk önce

CHP'li Ösen: Turist azalıyor, vatandaş yurtdışına yöneliyor
Siyaset

CHP'li Ösen: Turist azalıyor, vatandaş yurtdışına yöneliyor

5 dk önce

NATO'dan Akreditasyon Açıklaması: Karar Türk Makamlarına Ait
Siyaset

NATO'dan Akreditasyon Açıklaması: Karar Türk Makamlarına Ait

6 dk önce

Diyarbakır'da Mithras Tapınağı 1700 yıl önce mühürlenmiş
Siyaset

Diyarbakır'da Mithras Tapınağı 1700 yıl önce mühürlenmiş

6 dk önce