TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Gündem

Mayıs rekoru kırıldı… Avrupa’yı sıcak hava çarptı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Mayıs rekoru kırıldı… Avrupa’yı sıcak hava çarptı

Avrupa genelinde etkili olan sıcak hava dalgası, birçok ülkede mayıs ayı sıcaklık rekorlarının kırılmasına neden oldu. Meteoroloji yetkilileri, sıcaklıkların ay sonuna kadar devam edeceğini belirtirken, özellikle İspanya, Fransa, İtalya ve Almanya'da termometreler mevsim normallerinin 10-12 derece üzerine çıktı.

Rekor Sıcaklıklar ve Etkileri

İspanya'nın güneyindeki Endülüs bölgesinde sıcaklık 40 santigrat dereceyi aşarak mayıs ayı için tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Fransa'da ise 30'dan fazla şehirde mayıs ayı rekoru kırılırken, başkent Paris'te sıcaklık 35 dereceyi gördü. İtalya'da Roma, Milano ve Napoli gibi büyük şehirlerde sıcaklıklar 38 dereceye kadar yükseldi. Almanya'da ise Frankfurt ve Köln'de mayıs ayı rekorları kırıldı.

Yetkililer, aşırı sıcakların sağlık üzerinde ciddi riskler oluşturduğunu belirterek, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanları uyardı. Birçok ülkede sıcaklıkla mücadele için park ve bahçelerde serinleme alanları oluşturulurken, toplu taşıma araçlarında klima kullanımı artırıldı.

İklim Değişikliği ve Sıcak Hava Dalgaları

Uzmanlar, bu tür erken ve şiddetli sıcak hava dalgalarının iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu vurguluyor. Avrupa Birliği Copernicus İklim Değişikliği Servisi verilerine göre, Avrupa son 30 yılda sıcak hava dalgalarının sıklığında ve şiddetinde belirgin bir artış yaşıyor. Mayıs ayında yaşanan bu olağandışı sıcaklıklar, tarım sektörünü de olumsuz etkiliyor; özellikle İtalya ve İspanya'da zeytin ve üzüm bağlarında erken hasat endişesi oluştu.

Meteoroloji kurumları, sıcak hava dalgasının önümüzdeki hafta sonuna kadar etkisini sürdüreceğini, ardından kuzeyden gelen serin hava dalgasıyla sıcaklıkların mevsim normallerine döneceğini tahmin ediyor. Ancak uzmanlar, bu tür aşırı hava olaylarının gelecekte daha sık yaşanabileceği konusunda uyarıyor.

Avrupa genelinde sıcaklık rekorları kırılırken, vatandaşların güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarı çıkmamaları, bol sıvı tüketmeleri ve hafif giysiler tercih etmeleri öneriliyor. Sıcak hava dalgasının etkisiyle enerji talebinin artması beklenirken, yetkililer elektrik kesintilerine karşı önlem aldıklarını duyurdu.

Yaşanan bu olağanüstü sıcaklıklar, iklim değişikliğiyle mücadelede daha radikal adımlar atılması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Avrupa ülkeleri, 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürürken, sıcak hava dalgalarının yarattığı acil durumlar için de hazırlık yapıyor.

Etiketler:
sıcak hava dalgasımayıs rekoruAvrupaiklim değişikliğiortalama sıcaklık

İlgili Haberler

İletişim Başkanı Duran: YKS sonuçları hayırlı olsun
Gündem

İletişim Başkanı Duran: YKS sonuçları hayırlı olsun

16 dk önce

TBMM'den Somali Tezkeresi: TSK'ya 2 Yıllık Yetki
Gündem

TBMM'den Somali Tezkeresi: TSK'ya 2 Yıllık Yetki

16 dk önce

Gülistan Doku soruşturmasında şok itiraf: Baba-oğul aynı kadınla ilişki yaşadı
Gündem

Gülistan Doku soruşturmasında şok itiraf: Baba-oğul aynı kadınla ilişki yaşadı

26 dk önce

UEFA'dan Mehmet Türkmen'e önemli görev
Gündem

UEFA'dan Mehmet Türkmen'e önemli görev

31 dk önce