Ünlü şarkıcı Haluk Levent'in kurucusu olduğu derneğe yönelik Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından hazırlanan raporda çarpıcı bulgular yer aldı. Raporda, dernekte görevli üç ismin bağış toplama faaliyetleri kapsamında elde edilen gelirlerle uyumsuz para hareketleri gerçekleştirdiği tespit edildi. Ayrıca, dernek kurucularından Alper Çelik'in 190 milyon 270 bin TL tutarında kupon oynadığı ve bu tutarın büyük kısmının bağışlardan sağlandığı iddia ediliyor. İşlem açıklamalarında Haluk Levent'in adının da yer alması, soruşturmayı derinleştirdi.
Rapordaki Tespitler ve İddialar
MASAK raporunda, derneğe ait hesaplarda büyük miktarlarda para akışı olduğu ve bu akışın şeffaf olmayan bir yapıya sahip olduğu belirtildi. Özellikle Alper Çelik'in şahsi hesabından yapılan kupon işlemleri dikkat çekiyor. Rapora göre, Çelik, derneğe gelen bağışları kendi hesabına aktararak yüksek meblağlı kuponlar oynamış ve bu kuponların bir kısmı kaybedilmiş. Kaybedilen tutarın ise bağışçılardan elde edilen paralarla karşılandığı öne sürülüyor. Haluk Levent'in bu süreçte bilgisinin olup olmadığı ise soruşturma kapsamında araştırılıyor.
Gözaltı Süreci ve Adli İşlemler
Haluk Levent, dernek hesaplarına ilişkin usulsüzlük iddiaları kapsamında gözaltına alınmıştı. Emniyetteki ifadesinin ardından adliyeye sevk edilen Levent, çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ancak soruşturma devam ediyor. MASAK raporunun ortaya çıkması, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Dernek yöneticileri hakkında ise 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'suç gelirlerinin aklanması' suçlamalarıyla işlem başlatıldı.
Bağışların Akıbeti ve Şeffaflık Tartışmaları
Olay, Türkiye'deki yardım derneklerinin şeffaflığı ve denetimi konusunu yeniden gündeme taşıdı. Bağış toplama faaliyetlerinin sıkı denetim altında olması gerektiğini belirten uzmanlar, derneklerin mali yapısının bağımsız denetim kuruluşları tarafından periyodik olarak incelenmesi gerektiğini vurguluyor. Bu süreçte, bağışçıların paralarının hangi amaçlarla kullanıldığını bilme hakkı olduğu ifade ediliyor. MASAK raporunun bu tartışmaları alevlendirmesi bekleniyor. Olayla ilgili gelişmeler takip edilirken, Haluk Levent cephesinden ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.