Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, dün CHP'den istifa ettikten kısa süre sonra AK Parti'ye katılan Haymana Belediye Başkanı Levent Koç ile ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı. Yavaş, bir programda yaptığı açıklamada, Koç'un iki gün önce kendisini ziyaret ederek elini öpmek istediğini ancak kendisinin buna izin vermediğini söyledi. Yavaş'ın bu sözleri, siyasi kulislerde geniş yankı uyandırdı.
Yavaş: İki gün önce gelip elimi öpmek istedi
Mansur Yavaş, katıldığı bir televizyon programında, Levent Koç'un istifa ve parti değiştirme sürecine ilişkin bilgi verdi. Koç'un iki gün önce kendisini makamında ziyaret ettiğini belirten Yavaş, "Kendisi gelip elimi öpmek istedi. Ben buna müsaade etmedim. Siyasi tercihler kişiseldir ancak böyle bir durumda samimiyetsizlik olduğu açık" dedi. Yavaş, Koç'un daha önce de benzer bir değişiklik yapmadığını ve CHP'de belediye başkanı olarak görev yaptığını hatırlattı.
Levent Koç'un istifası ve AK Parti'ye katılımı
Dün öğle saatlerinde CHP'den istifa ettiğini duyuran Levent Koç, birkaç saat içinde AK Parti'ye katıldı. Koç, yaptığı açıklamada, "Cumhur ittifakına ve Sayın Cumhurbaşkanımıza olan bağlılığım nedeniyle bu kararı aldım" ifadelerini kullandı. Koç'un bu hamlesi, yerel siyasette dengeleri değiştirdi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde CHP'li Mansur Yavaş'ın galip gelmesinin ardından bazı ilçe belediye başkanlarının partilerini değiştirmesi kamuoyunda sıkça tartışılan bir konu haline geldi.
Siyasi kulislerdeki yankılar
Mansur Yavaş'ın açıklamaları, siyasi çevrelerde Levent Koç'un samimiyeti konusunda soru işaretlerine yol açtı. Koç'un istifası ve hemen ardından AK Parti'ye katılması, bazı yorumcular tarafından "fırsatçılık" olarak nitelendirilirken, bazıları ise bunun yerel siyasette olağan bir durum olduğunu savundu. CHP'li kaynaklar, Koç'un istifasının önceden planlandığını ve bu tür geçişlerin parti disiplinini zedelediğini belirtti. AK Parti cephesinde ise Koç'un partiye katılması memnuniyetle karşılandı.
Haymana, Ankara'nın kırsal ilçelerinden biri olarak biliniyor. Yerel seçimlerde CHP'nin kazandığı ilçede belediye başkanının partisini değiştirmesi, ilçedeki siyasi dengeleri de etkileyebilir. Mansur Yavaş, bu tür geçişlerin belediye hizmetlerine yansımaması için gerekli tedbirleri alacaklarını söyledi.
Mansur Yavaş'tan bağlam ve değerlendirme
Mansur Yavaş, açıklamasında ayrıca, siyasi parti değiştirmelerin demokratik bir hak olduğunu ancak bu tür ani geçişlerin kamuoyunda güven sorununa yol açabileceğini vurguladı. "Vatandaşlarımıza karşı sorumluluğumuz var. Belediye başkanı olarak halka hizmet etmek asli görevimizdir. Siyasi tercihler kişiseldir ama bu tercihlerin arkasında samimi gerekçeler olmalı" dedi. Yavaş'ın bu sözleri, siyasi etik tartışmalarını da beraberinde getirdi. Yerel siyasette sıkça yaşanan bu tür transferler, seçmenlerin partilere olan bağlılığını sorgulamasına neden oluyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Yavaş'ın bu konudaki net duruşu, ilerleyen günlerde benzer olayların yaşanma ihtimalini azaltabilir.