İstanbul Maltepe'de 7 katlı bir binanın 3 katının çökmesi sonucu enkaz altında kalan 14 kişiden 10'u sağ olarak kurtarıldı. Son kişinin 25 saat süren çalışmaların ardından çıkarılmasıyla faciada can kaybı 5'e yükseldi. Olay, dün sabah saatlerinde Maltepe ilçesi Altayçeşme Mahallesi'nde meydana geldi. Çökme sırasında binada bulunan 14 kişiden 4'ü olay yerinde hayatını kaybetti, bir kişi ise kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Kurtarma çalışmaları 25 saat sürdü
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, AFAD, UMKE, itfaiye ve polis ekiplerinin katıldığı kurtarma operasyonu yaklaşık 25 saat boyunca aralıksız devam etti. Enkaz altında kalan 14 kişiden 10'u yaralı olarak çıkarıldı. Yaralılar, olay yerine sevk edilen ambulanslarla çevre hastanelere kaldırıldı. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, yaralılardan 3'ünün durumunun ağır olduğu öğrenildi.
Kurtarma ekipleri, enkaz altında kalan son kişiye ulaşmak için özel eğitimli köpekler ve termal kameralar kullandı. Yoğun çalışmalar sonucu son kişi, olaydan 25 saat sonra sağ olarak çıkarıldı. Ancak bu kişinin de hastanede hayatını kaybetmesiyle can kaybı 5'e yükseldi.
Bina ile ilgili inceleme başlatıldı
Olayın ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. İlk belirlemelere göre, binanın çökme sebebinin yapısal hasar veya temel sorunları olabileceği üzerinde duruluyor. Maltepe Belediyesi, binanın 1999 depremi sonrası güçlendirilmediğini ve kaçak kat çıkıldığı iddialarını araştırıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri, bölgedeki diğer binalarda da inceleme başlattı.
Olay yerine gelen İstanbul Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı, kurtarma çalışmalarını yerinde takip etti. Vali, yaptığı açıklamada, "Enkaz altından 10 vatandaşımızı sağ olarak kurtardık. Maalesef 5 vatandaşımızı kaybettik. Yaralılarımızın tedavisi sürüyor. Soruşturma titizlikle yürütülüyor." dedi.
Benzer olaylar ve yapı denetimi
Maltepe'deki bu acı olay, Türkiye'deki yapı denetimi ve kentsel dönüşüm tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Uzmanlar, özellikle eski yapı stokunun bulunduğu bölgelerde riskin yüksek olduğunu vurguluyor. 1999 Marmara Depremi sonrası çıkarılan yönetmeliklere rağmen, birçok binanın hala güçlendirilmediği biliniyor. İstatistiklere göre, İstanbul'da 7 milyonun üzerinde konut bulunuyor ve bunların önemli bir kısmı deprem riski taşıyor.
Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında Maltepe'de bazı binaların yenilendiği ancak sürecin yavaş ilerlediği belirtiliyor. Belediye yetkilileri, vatandaşları binalarının deprem güvenliğini kontrol ettirmeye çağırdı. Ayrıca, binada oturanların tahliye edilmesi ve çevredeki binaların da kontrol edilmesi kararlaştırıldı.
Olayla ilgili soruşturma sürerken, hayatını kaybedenlerin kimlikleri henüz açıklanmadı. Yaralıların tedavisi devam ediyor. Maltepe Belediyesi, olaydan etkilenen ailelere psikolojik destek sağlanacağını duyurdu.