TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Magazin

Mahkeme, taciz iddiasıyla ihraç edilen akademisyeni göreve iade etti

✍️ TercihHaber 📖 3 dk okuma
Mahkeme, taciz iddiasıyla ihraç edilen akademisyeni göreve iade etti

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde görev yapan öğretim görevlisi Olkan Senemoğlu, hakkındaki taciz iddiaları nedeniyle Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından geçtiğimiz aylarda görevinden ihraç edilmişti. Ancak gelişen süreçte Senemoğlu, bu karara itiraz ederek idari dava açtı. Çanakkale İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulması talebini kabul ederek, akademisyenin göreve iadesine hükmetti. Bu karar, hem üniversite camiasında hem de kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.

İhraç Kararı ve Hukuki Süreç

Olay, ÇOMÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde bir öğrencinin, öğretim görevlisi Olkan Senemoğlu hakkında taciz iddiasında bulunmasıyla başladı. İddiaların ardından üniversite yönetimi tarafından başlatılan soruşturma sonucunda Senemoğlu hakkında YÖK'e ihbarda bulunuldu. YÖK, yaptığı değerlendirme sonucunda, öğretim görevlisinin kamu görevinden çıkarılmasına karar verdi. Bu karar, Senemoğlu'nun avukatları tarafından hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Çanakkale İdare Mahkemesi'ne taşındı.

Mahkeme sürecinde, savunma tarafı, ihraç kararının ölçülülük ilkesine aykırı olduğunu, iddiaların henüz kesinleşmiş bir yargı kararıyla sabit olmadığını ve savunma hakkının kısıtlandığını öne sürdü. Ayrıca, soruşturma kapsamında alınan ifadelerin çelişkili olduğu ve müvekkilinin mağdur edildiği iddia edildi. Mahkeme heyeti, dosyadaki delilleri inceleyerek, yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Bu karar, Senemoğlu'nun görevine iade edilmesi anlamına geliyor.

Kararın Detayları ve Tepkiler

Çanakkale İdare Mahkemesi'nin verdiği bu karar, hukuk çevrelerinde tartışmalara neden oldu. Bazı hukukçular, idarenin verdiği cezai işlemlerde savunma hakkının önemine dikkat çekerken, bazıları ise bu tür iddiaların ciddiyetini vurgulayarak, sürecin titizlikle yürütülmesi gerektiğini belirtti. Karar, kadın örgütleri ve öğrenci toplulukları tarafından da eleştirildi. Özellikle cinsel taciz iddialarının üzerinin örtülmemesi gerektiğini savunan gruplar, bu kararın mağdur üzerinde olumsuz etki yaratabileceği endişesini dile getirdi.

Öte yandan, Senemoğlu'nun avukatları, kararın hukukun üstünlüğü açısından önemli bir kazanım olduğunu belirterek, müvekkillerinin masumiyet karinesinden yararlanması gerektiğini savundu. Avukatlar, süreç boyunca müvekkillerinin suçlu gibi muamele gördüğünü, yargılama sonucunu beklemeden verilen bu tür cezaların hukuka aykırı olduğunu ifade etti.

Üniversitede ve Kamuoyunda Yaşanan Tartışmalar

Bu karar, üniversite öğrencileri ve akademisyenler arasında ikiye bölünmüş durumda. Kimileri, mahkeme kararına saygı duyulması gerektiğini savunurken, kimileri de bu tür davalarda kanıtların güçlü olması halinde idarenin haklı olduğunu düşünüyor. Olkan Senemoğlu hakkındaki taciz iddiaları, daha önce sosyal medyada da geniş yankı bulmuş, birçok kullanıcı olayı kınamıştı. Şimdi ise kararın ardından, sosyal medyada yeni tartışmalar başladı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü ise henüz resmi bir açıklama yapmadı. Ancak kararın üniversite yönetimi tarafından yeniden değerlendirilebileceği, hatta temyiz yoluna başvurulabileceği konuşuluyor. YÖK'ün ise bu kararın ardından nasıl bir adım atacağı merak konusu. Ayrıca, mahkemenin bu kararı, Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarında yaşanan benzer dosyalara da emsal teşkil edebilir.

Sonuç ve Değerlendirme

Mahkemenin verdiği bu karar, hukuk devleti ilkesinin bir gereği olarak değerlendirilse de, taciz iddialarının ciddiyeti ve bu tür davaların toplumsal hassasiyeti göz önünde bulundurulduğunda, sürecin dikkatle yönetilmesi önem taşıyor. Önümüzdeki süreçte, kararın temyiz edilmesi halinde dosya, Danıştay'da görüşülecek. Bu tür davaların sonuçlanması, hem adalet duygusunun güçlenmesi hem de mağdurların haklarının korunması açısından büyük önem arz ediyor. Olkan Senemoğlu'nun görevine dönmesi, üniversitede nasıl bir atmosfer yaratacak, hep birlikte göreceğiz.

Etiketler:
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesitaciz iddiasıYÖKgöreve iademahkeme kararı

İlgili Haberler

Uşak'ta Belediye Maaş Skandalı: Eski Başkanın Şirketlerine Operasyon
Magazin

Uşak'ta Belediye Maaş Skandalı: Eski Başkanın Şirketlerine Operasyon

56 dk önce

Geyik Dolunayı Türkiye'yi Büyüledi: Anıtkabir ve Kocatepe'den Eşsiz Kareler
Magazin

Geyik Dolunayı Türkiye'yi Büyüledi: Anıtkabir ve Kocatepe'den Eşsiz Kareler

2 sa önce

Ganalı Futbolcu Fuseini Brüksel'de Silahlı Gasp Kurbanı Oldu
Magazin

Ganalı Futbolcu Fuseini Brüksel'de Silahlı Gasp Kurbanı Oldu

6 sa önce

MasterChef Türkiye'de Yedek Kadroya Kalan İsimler Belli Oldu
Magazin

MasterChef Türkiye'de Yedek Kadroya Kalan İsimler Belli Oldu

7 sa önce

Yorumko SPONSORLU
Gerçek insanlar, gerçek yorumlar. Yorum yap, ek gelir elde et — kredilerini hediye çekine çevir.
Google yorumu satın al Yorum yap, kazan
Para kazandıran uygulamalar Evden ek gelir Instagram takipçi satın al Blog
SEPA.tr SPONSORLU
Türkiye'nin bağımsız SEPA, IBAN ve euro transfer rehberi. 30'dan fazla ücretsiz araç — IBAN/BIC doğrulama, transfer maliyeti, banka SEPA desteği.
IBAN Doğrulama SEPA mı SWIFT mi?
SEPA transfer ücreti Türkiye'nin SEPA başvurusu Tüm araçlar sepaturkiye.com sepaturkey.com (EN)
O
Offerqo SPONSORLU
Diş klinikleri için teklif platformu — diş bazında tedavi planı, hastanın dilinde markalı teklif, okunma anında bildirim.
30 gün ücretsiz dene Türkçe