Ordu'nun Aybastı ilçesine bağlı Perşembe ve Korgan ilçesine bağlı Turnalık yaylalarında yürütülen sondaj çalışmaları, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen devam ettiği iddiasıyla tartışma konusu oldu. Yöre sakinleri ve doğa savunucuları, faaliyetlerin su kaynaklarını ve meraları tehdit ettiğini belirterek tepki gösterdi. Doğa savunucusu Musa Duman, "Burada bir sindirme politikası var" diyerek durumu eleştirdi.
Yürütmeyi Durdurma Kararlarına Rağmen Sondaj Devam Ediyor
Edinilen bilgilere göre, Aybastı Perşembe ve Korgan Turnalık yaylalarında madencilik faaliyetleri kapsamında sondaj çalışmaları yapılıyor. Yöre halkı, bu faaliyetlerin doğal yaşamı ve su kaynaklarını olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle daha önce mahkemeye başvurmuş ve mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Ancak yöre sakinleri, bu kararlara rağmen sondaj çalışmalarının sürdüğünü öne sürüyor.
Doğa savunucusu Musa Duman, yaptığı açıklamada, "Mahkeme kararlarına rağmen çalışmalar devam ediyor. Burada bir sindirme politikası var. Yaylalarımız, su kaynaklarımız ve meralarımız tehdit altında. Yetkililerin bir an önce bu faaliyetleri durdurması gerekiyor" dedi.
Yaylalarda yaşayan vatandaşlar da sondaj çalışmalarının hayvancılık faaliyetlerini ve içme suyu kaynaklarını olumsuz etkileyeceğinden endişe duyuyor. Bölgede yaşayanlar, yaylaların kendileri için hayati önem taşıdığını belirterek, doğal dokunun korunması çağrısında bulunuyor.
Mera ve Su Kaynakları Tehdit Altında
Yaylalar, bölge halkı için hem hayvancılık hem de yayla turizmi açısından büyük önem taşıyor. Sondaj çalışmalarının meralara ve su kaynaklarına zarar vereceği endişesi, yöre sakinlerinin tepkisini artırıyor. Doğa savunucuları, sondajın yeraltı su seviyesini düşürebileceğini ve kirliliğe yol açabileceğini vurguluyor.
Konuyla ilgili olarak yetkililerden henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak mahkeme kararlarının uygulanmaması, hukuk devleti ilkesi açısından da tartışma yaratıyor. Uzmanlar, yürütmeyi durdurma kararlarının bağlayıcı olduğunu ve idarenin bu kararlara uyması gerektiğini hatırlatıyor.
Öte yandan, bölgede daha önce de benzer çevre sorunları yaşanmış ve yöre halkı mücadele etmişti. Bu kez de sondaj faaliyetlerine karşı hukuki yollara başvurulduğu ve karar çıkmasına rağmen uygulamanın sürdüğü iddiası, kamuoyunda infial yarattı.
Yöre Halkı Mücadelesini Sürdürecek
Yöre sakinleri ve doğa savunucuları, sondaj çalışmalarının durdurulması için mücadelelerini sürdüreceklerini açıkladı. Musa Duman, "Burada bir sindirme politikası var. Ama biz yılmıyoruz. Yaylalarımızı, suyumuzu, toprağımızı korumak için sonuna kadar direneceğiz" ifadelerini kullandı.
Bölgede yaşanan gelişmeler, çevre ve doğa koruma konusundaki duyarlılığı bir kez daha gözler önüne seriyor. Mahkeme kararlarının uygulanmaması, hukukun üstünlüğü ve idarenin şeffaflığı konusunda soru işaretleri oluşturuyor. Konunun takipçisi olacağız.