Madagaskar'da askeri darbeyle göreve gelen Geçici Cumhurbaşkanı Michael Randrianirina'nın konvoyu, başkent Antananarivo'da patlayıcı taşıdığından şüphelenilen iki insansız hava aracı (İHA) tarafından hedef alındı. Cumhurbaşkanlığı Muhafızları'nın ateş açarak engellediği saldırı, ülkede son aylarda Randrianirina'ya yönelik düzenlenen üçüncü suikast girişimi olarak kayıtlara geçti. Olayda can kaybı yaşanmazken, güvenlik güçleri geniş çaplı bir soruşturma başlattı.
Suikast girişiminin detayları
Yerel basında çıkan haberlere göre, saldırı sırasında Cumhurbaşkanı Randrianirina, başkentin merkezinde bir toplantıya gitmek üzere yola çıkmıştı. Konvoy güzergahında aniden beliren iki İHA, patlayıcı yüklü oldukları şüphesiyle muhafızlar tarafından fark edildi. Olay yerindeki görgü tanıkları, İHA'ların konvoya yaklaşması üzerine muhafızların derhal ateş açtığını ve araçların güvenli bir bölgeye yönlendirildiğini aktardı. İHA'lardan birinin düşürüldüğü, diğerinin ise olay yerinden kaçtığı bildirildi. Yetkililer, düşürülen İHA'nın üzerinde yapılan incelemelerde, aracın patlayıcı taşımaya uygun şekilde modifiye edildiğini belirledi.
Artan siyasi gerilim ve darbe süreci
Madagaskar, son bir yıldır siyasi istikrarsızlıkla boğuşuyor. Geçen yıl ordunun müdahalesiyle devrilen eski Cumhurbaşkanı Heri Rajaonarimampianina'nın ardından yönetime el koyan Michael Randrianirina, halen geçici bir hükümetle ülkeyi yönetiyor. Randrianirina'ya yönelik ilk suikast girişimi, göreve başlamasının hemen ardından, ikincisi ise üç ay önce gerçekleşmişti. Her iki saldırı da muhafızlar tarafından etkisiz hale getirilmişti. Bu son girişim, muhalefetin darbe hükümetine karşı direnişinin tırmandığı bir döneme denk geliyor. Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği, ülkede tansiyonun düşürülmesi ve demokratik seçimlere geçiş sürecinin hızlandırılması çağrısında bulunuyor.
Güvenlik önlemleri ve uluslararası tepkiler
Olayın ardından başkentte güvenlik önlemleri artırıldı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı çevresinde ek birlikler konuşlandırılırken, hava sahası geçici olarak sivil uçuşlara kapatıldı. Randrianirina, ulusal televizyonda yaptığı kısa açıklamada, 'Bu tür eylemler ülkenin huzurunu bozamayacak. Geçiş sürecimizi kararlılıkla sürdüreceğiz' dedi. Fransa ve ABD de dahil olmak üzere birçok ülke, saldırıyı kınayarak Madagaskar hükümetine destek mesajı yayımladı. Ancak muhalif gruplar, Randrianirina yönetiminin 'meşru olmadığını' iddia ederek saldırıların kendileriyle ilgisi olmadığını açıkladı.
Madagaskar, dünyanın en fakir ülkelerinden biri olarak biliniyor ve yıllardır siyasi istikrarsızlık, yoksulluk ve çevre sorunlarıyla mücadele ediyor. Ülkede yaşanan bu son gelişme, uluslararası toplumun adadaki istikrar çabalarını daha da zorlaştırabilir. Bağımsız analistler, suikast girişimlerinin ardında ordunun farklı fraksiyonları veya dış güçler olabileceğini değerlendiriyor. Ancak kesin sonuçlar için kapsamlı bir soruşturma bekleniyor.