Muğla'nın turistik ilçeleri Marmaris ve Datça'ya kara yoluyla tek giriş noktası olan Çetibeli Jandarma Kontrol Noktası'ndan, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin ilk 4 gününde toplam 40 bin araç geçiş yaptı. Yoğunluk nedeniyle ekipler 7/24 mesai yaparken, tatilcilerin dönüş yolculuğunda da benzer bir trafik yoğunluğu bekleniyor.
Bayram trafiğinde rekor
Kurban Bayramı tatilinin başlamasıyla birlikte Marmaris ve Datça'ya yönelen araç sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 arttı. Çetibeli kontrol noktasındaki jandarma ekipleri, günde ortalama 10 bin aracın geçişini sağladı. Özellikle tatilin ikinci gününde 12 bin araçla en yüksek rakama ulaşıldı.
Marmaris Belediyesi, ilçede kapasitenin yüzde 90'a ulaştığını belirtirken, Datça'da ise doluluk oranı yüzde 85 olarak açıklandı. Sahil bölgelerinde otel ve pansiyonlarda yer bulmakta zorlanan tatilciler, çevre ilçelere yönelmeye başladı.
Emniyet tedbirleri artırıldı
Muğla İl Emniyet Müdürlüğü, bayram süresince trafik kazalarını önlemek için drone ve radar denetimlerini sıklaştırdı. Çetibeli mevkiinde hız ihlalleri ve emniyet kemeri kullanımına yönelik kontroller yapılıyor. Ayrıca, dönüş yoğunluğu öncesinde alternatif güzergahlar için bilgilendirme çalışmaları başlatıldı.
Muğla Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı, sürücüleri aşırı hız yapmamaları ve dinlenmeden yola çıkmamaları konusunda uyardı. Yetkililer, tatilin kalan günlerinde de girişlerin devam edeceğini, toplam araç sayısının 60 bini bulabileceğini öngörüyor.
Bölge esnafı ise bayram yoğunluğundan memnun. Marmaris ve Datça'da restoran, kafe ve plaj işletmecileri, sezonun en hareketli günlerini yaşarken, özellikle kıyı kasabalarında araç park sorunu baş gösterdi. Belediyeler ek otopark alanları oluşturarak çözüm bulmaya çalışıyor.