Porto Riko Valisi Jenniffer Gonzalez, ABD'nin gelecek hafta Küba'ya yönelik bir askeri saldırı düzenleyeceğini öne sürdü. Gonzalez'in yerel basına yaptığı açıklamalar, uluslararası kamuoyunda geniş yankı uyandırdı ve diplomatik kriz endişelerini beraberinde getirdi. Vali, iddiasını destekleyecek herhangi bir somut kanıt sunmazken, ABD yönetiminden henüz resmi bir açıklama gelmedi.
Gonzalez'in açıklamaları şoke etti
Porto Riko Valisi Jenniffer Gonzalez, düzenlediği basın toplantısında, "Elimizdeki istihbarat raporları, ABD ordusunun önümüzdeki hafta içinde Küba'ya karşı sınırlı bir askeri operasyon başlatmaya hazırlandığını gösteriyor. Bu saldırı, Küba'nın askeri tesislerini hedef alacak ve bölgesel istikrarı ciddi şekilde tehdit edecektir" ifadelerini kullandı. Gonzalez, bu bilgiyi federal kaynaklardan aldığını iddia etse de detay vermekten kaçındı.
Vali Gonzalez'in iddiası, özellikle Latin Amerika ülkelerinde büyük bir şaşkınlıkla karşılandı. Küba hükümeti henüz resmi bir açıklama yapmazken, birçok diplomat kaynağı ABD'nin böyle bir saldırı planının varlığını doğrulamadıklarını belirtti. Uzmanlar, Gonzalez'in açıklamalarının pervasızca olduğunu ve yanlış anlamalara yol açabileceğini ifade ediyor.
ABD'den henüz resmi açıklama yok
ABD Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı, Gonzalez'in iddialarına ilişkin henüz bir değerlendirme yapmadı. Beyaz Saray'dan yapılan kısa açıklamada, "Bu tür spekülasyonlar hakkında yorum yapmak doğru olmaz" denildi. Ancak medyada yer alan haberler, ABD'nin Küba'ya yönelik herhangi bir askeri harekât planlamadığını ileri sürüyor.
Porto Riko'da ise Vali Gonzalez'in açıklamaları siyasi tartışmaları da beraberinde getirdi. Muhalefet partileri, Vali'yi sorumsuzlukla suçlayarak, "Böylesine hassas bir konuda asılsız iddialar ortaya atmak, Porto Riko'nun güvenilirliğine zarar vermektedir" dedi. Gonzalez ise iddialarının arkasında durarak, "Halkımıza karşı sorumluluğum var; bildiklerimi paylaşmayı görev bildim" şeklinde yanıt verdi.
Uzmanlar uyarıyor: Diplomatik kriz kapıda
Uluslararası ilişkiler uzmanları, Gonzalez'in bu tür bir iddiayı kamuoyu önünde dile getirmesinin ciddi diplomatik sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıyor. Latin Amerika Çalışmaları Merkezi'nden Dr. Maria Lopez, "Böyle bir açıklama, ABD ile Küba arasında zaten gergin olan ilişkileri daha da kötüleştirebilir. Ayrıca Porto Riko'nun ABD'yle olan siyasi ilişkilerinde de sorunlara yol açabilir" değerlendirmesinde bulundu. Dr. Lopez, Gonzalez'in iddiasının doğru olması durumunda bile, bunun kamuoyuna böyle açıklanmasının diplomatik protokollere aykırı olduğunu vurguladı.
Gelişmeler yakından takip edilirken, konunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne taşınması ihtimali de gündemde. Küba'nın BM Daimi Temsilciliği'nden yapılan gayriresmi açıklamada, konunun aceleye getirilmeden değerlendirileceği belirtildi. Bölgede artan tansiyon, birçok ülkeyi alarma geçirmiş durumda. Porto Riko Valisi'nin bu iddiası, ABD ve Küba arasındaki gerilimin yeni bir boyuta taşınmasına neden olabilir.