TH TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

KONDA anketi: CHP seçmeninin yüzde 53'ü yeni kurultay istiyor

✍️ TercihHaber 🕒 3 sa önce 📖 2 dk okuma
KONDA anketi: CHP seçmeninin yüzde 53'ü yeni kurultay istiyor

KONDA Araştırma, CHP Kurultayı'na ilişkin verilen 'tedbirli mutlak butlan' kararına yönelik kamuoyu araştırmasının sonuçlarını yayımladı. Araştırmaya göre, kararı yanlış bulanların oranı yüzde 52 olurken, CHP seçmeninin yüzde 53'ü yeni kurultay çağrısına destek veriyor. 'Kılıçdaroğlu genel başkan olmalı' diyen CHP seçmeninin oranı ise dikkat çekiyor.

Mutlak butlan kararına tepki büyük

KONDA'nın 20-21 Ağustos tarihlerinde bin 200 kişiyle yüz yüze görüşerek gerçekleştirdiği ankette, CHP'nin 4-5 Eylül'de yapılması planlanan kurultayının ertelenmesine yol açan 'tedbirli mutlak butlan' kararı değerlendirildi. Katılımcıların yüzde 52'si bu kararı yanlış bulurken, yüzde 30'u doğru bulduğunu belirtti. Yüzde 18'lik kesim ise kararsız kaldı. CHP seçmeni özelinde ise kararı yanlış bulanların oranı yüzde 76'ya yükseldi. Bu sonuç, partililerin mahkeme kararına karşı güçlü bir itiraz geliştirdiğini ortaya koyuyor.

Kurultay çağrısına destek ve genel başkan tercihi

Ankette CHP seçmenine 'Kurultayın bir an önce yapılması gerektiğini düşünüyor musunuz?' sorusu yöneltildi. Yanıtlar, yüzde 53'ünün yeni kurultay çağrısına destek verdiğini gösterdi. Yüzde 33'ü ise 'Hayır, gerek yok' cevabını verdi. Ayrıca CHP seçmenine mevcut genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun görevde kalması gerekip gerekmediği soruldu. 'Kılıçdaroğlu genel başkan olmalı' diyenlerin oranı yüzde 44 olurken, yüzde 49'u 'Partiye yeni bir lider gerekiyor' yanıtını verdi. Yüzde 7 ise fikrini belirtmedi. Bu veriler, CHP içinde Kılıçdaroğlu liderliğine yönelik bölünmüş bir tablo olduğunu gösteriyor.

Bağlam ve değerlendirme

CHP'de kurultay süreci, İstanbul 34. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 'tedbirli mutlak butlan' kararıyla kilitlenmiş durumda. Mahkeme, 4-5 Eylül'de yapılması planlanan kurultayın, usulsüz olduğu gerekçesiyle durdurulmasına hükmetmişti. CHP yönetimi karara itiraz ederken, muhalif kanat ise kurultayın bir an önce yapılmasını talep ediyor. KONDA'nın anketi, partinin tabanında yeni bir seçime gidilmesi yönünde güçlü bir talep olduğunu ancak liderlik konusunda net bir mutabakat bulunmadığını ortaya koyuyor. Bu durum, önümüzdeki günlerde CHP'nin iç siyasetinde yaşanacak gelişmelerin seyrini belirleyebilir.

Etiketler:
KONDAanketCHPmutlak butlankurultayKılıçdaroğlu

İlgili Haberler

Bahçeli'den Kurban Bayramı mesajı: Kardeşliğimiz daim olsun
Siyaset

Bahçeli'den Kurban Bayramı mesajı: Kardeşliğimiz daim olsun

7 dk önce

CHP'li Gürsoy'dan Adıgüzel'e Sert Tepki: 'MHP'den 2. Sıra Milletvekilliği İçin
Siyaset

CHP'li Gürsoy'dan Adıgüzel'e Sert Tepki: 'MHP'den 2. Sıra Milletvekilliği İçin

11 dk önce

Özgür Özel'in TOMA ve Tebligat Şovu Çöktü, Kılıçdaroğlu Yeniden Genel Başkan
Siyaset

Özgür Özel'in TOMA ve Tebligat Şovu Çöktü, Kılıçdaroğlu Yeniden Genel Başkan

16 dk önce

Çorum'da uyuşturucu operasyonu: 3 şüpheli kaçarken yakalandı
Siyaset

Çorum'da uyuşturucu operasyonu: 3 şüpheli kaçarken yakalandı

23 dk önce