Kocaeli'nin Gebze ve Dilovası ilçeleri arasında kalan ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen alevler, bölgeden yoğun dumanların yükselmesine neden oldu. Çevredeki vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi, orman bölge müdürlüğüne bağlı arazözler ve sağlık ekipleri sevk edildi. Alevlere havadan da müdahale edebilmek için yangın söndürme helikopterleri ve uçaklar bölgeye yönlendirildi.
Kontrol Altına Alma Çalışmaları Sürüyor
Rüzgarın etkisiyle hızla yayılan yangın, geniş bir alana yayıldı. Ekipler, yangının yerleşim yerlerine sıçramaması için yoğun çaba sarf ediyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, orman işletme müdürlüğü ekipleri ve gönüllü vatandaşlar yangını söndürmek için seferber olmuş durumda. Bölgede rüzgarın hızını artırması nedeniyle yangının kontrol altına alınması güçleşiyor. Yetkililer, vatandaşların yangın bölgesine yaklaşmamaları ve güvenlik önlemlerine uymaları konusunda uyarılarda bulunuyor. Yangının çıkış nedeniyle ilgili inceleme başlatıldı. Bölgede hasar tespit çalışmalarının yangının kontrol altına alınmasının ardından yapılacağı belirtiliyor.
Bölgedeki Son Durum ve Alınan Önlemler
Yangın nedeniyle bazı köy yolları güvenlik amacıyla trafiğe kapatıldı. Ekipler, yangının yerleşim yerlerine ulaşmaması için yangın şeritleri oluşturuyor. Kocaeli Valiliği, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, yangına müdahale çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirterek, vatandaşların panik yapmaması gerektiğini ifade etti. Açıklamada, havadan ve karadan yapılan müdahaleler hakkında bilgi verilerek, yangının kontrol altına alınması için tüm imkanların seferber edildiği vurgulandı. Ayrıca, orman yangınlarına karşı duyarlı olunması ve olası bir yangın durumunda 112'ye ihbar edilmesi gerektiği hatırlatıldı.
Bu yangın, Türkiye'de yaz aylarında sıkça yaşanan orman yangınlarının bir parçası olarak dikkat çekiyor. İklim değişikliğinin etkisiyle kuraklığın arttığı dönemlerde orman yangınları daha sık ve şiddetli hale geliyor. Uzmanlar, orman yangınlarının çoğunun insan kaynaklı olduğunu, bu nedenle vatandaşların yangına karşı duyarlı olması gerektiğini vurguluyor. Ormanlık alanlarda ateş yakılmaması, sigara izmaritlerinin söndürülmeden atılmaması gibi basit önlemlerle bu tür felaketlerin önüne geçilebileceği belirtiliyor. Bölgedeki yangın söndürme çalışmaları, ekiplerin yoğun çabasıyla sürüyor.