Kocaeli'nin İzmit ilçesinde sabah saatlerinde yaşanan korkunç olayda, R.A. isimli bir erkek, boşandığı eşinin yeni kocası M.K.'yi sokak ortasında tabancayla vurarak öldürdü. Olayın ardından aynı silahla kendine de ateş eden R.A., ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri geniş güvenlik önlemleri alırken, çevredeki vatandaşlar büyük panik yaşadı.
Olay Anı ve Müdahale
İzmit'in Yenişehir Mahallesi, Cumhuriyet Bulvarı üzerinde meydana gelen olayda, iddiaya göre R.A., eski eşi A.K.'nin yeni eşi M.K.'yi bekledi. M.K. işe gitmek üzere evden çıktığı sırada R.A. yanına yaklaştı. Kısa süreli bir tartışmanın ardından R.A., belinden çıkardığı tabancayla M.K.'ye art arda ateş etti. M.K. kanlar içinde yere yığılırken, R.A. aynı silahı kendisine doğrulttu ve ateşledi. Çevredeki esnaf ve vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri, M.K.'nin olay yerinde hayatını kaybettiğini belirledi. Ağır yaralanan R.A. ise ilk müdahalenin ardından çevredeki bir hastaneye kaldırıldı. Tedavi altına alınan R.A.'nın durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.
Görgü Tanıkları Anlattı
Olayı gören esnaf ve mahalle sakinleri, büyük bir şok yaşadıklarını dile getirdi. Görgü tanıklarından Hasan Y., "Sabah dükkanımı açmıştım. Bir anda silah sesleri duydum. Dışarı çıktığımda bir adamın yerde yattığını, diğerininse kendine ateş ettiğini gördüm. Herkes neye uğradığını şaşırdı. Çok korkunç bir manzaraydı" ifadelerini kullandı. Bir başka tanık Ayşe D. ise, "M.K. bu mahallede sevilen bir kişiydi. Eşiyle birlikte mutlu bir hayatları olduğunu bilirdik. Bu kadar acımasız bir saldırıyı kimse beklemiyordu" dedi.
Polis Soruşturması Başlattı
Olayın ardından polis ekipleri, geniş çaplı bir soruşturma başlattı. Olay yerinde yapılan incelemelerde çok sayıda boş kovan bulundu. Güvenlik kameralarını incelemeye alan ekipler, R.A.'nın olay öncesinde M.K.'yi bir süre takip ettiğini tespit etti. R.A.'nın daha önce de A.K.'ye yönelik tehditlerde bulunduğu ve uzaklaştırma kararı aldırdığı öğrenildi. Emniyet yetkilileri, olayın bir kıskançlık ve husumet nedeniyle gerçekleşmiş olabileceği üzerinde duruyor.
Boşanma ve Şiddet Döngüsü
Bu vahşet olayı, boşanma süreçlerinde yaşanan şiddet olaylarını yeniden gündeme getirdi. Uzmanlar, boşanma aşamasındaki çiftlerin ve ailelerin psikolojik destek alması gerektiğine dikkat çekiyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) verilerine göre, Türkiye'de her yıl yüzlerce kadın, boşandığı veya ayrıldığı erkekler tarafından öldürülüyor. Bu olayda olduğu gibi, şiddet yalnızca kadına değil, çevresindeki kişilere de yönelebiliyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın açıkladığı istatistiklere göre, 2023 yılında 280 kadın öldürüldü ve bu cinayetlerin büyük bir kısmı boşanma veya ayrılık sürecinde gerçekleşti. Yasal düzenlemelere rağmen, önleyici tedbirlerin yetersiz kaldığı ve şiddet mağdurlarının korunmasında ciddi açıklar olduğu görülüyor.
Toplum olarak bu tür olayların önüne geçebilmek için yalnızca cezai yaptırımların değil, aynı zamanda toplumsal farkındalığın ve psikolojik destek mekanizmalarının güçlendirilmesi gerekiyor. Boşanma süreçlerinde arabuluculuk ve terapötik destek hizmetlerinin yaygınlaştırılması, şiddetin önlenmesinde kritik bir rol oynayabilir. Ayrıca, tehdit ve şiddet içerikli ihbarların ciddiye alınması ve mağdurların koruma altına alınması, benzer trajedilerin yaşanmasını engelleyebilir. Bu olay, bir kez daha gösteriyor ki, aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddet, toplumun kanayan bir yarası olarak varlığını sürdürüyor ve acil çözüm bekliyor.