Antalya'da üniversitelerin açılmasına kısa süre kala, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) çevresinde kiralık konut piyasasında hareketlilik başladı. Gayrimenkul danışmanı Halit Mert, öğrencilerin tercih ettiği 1+1 dairelerde kiraların 10 bin liradan başlayıp 55 bin liraya kadar yükseldiğini söyledi. Mert, şehirde artan talebin fırsatçılığı da beraberinde getirdiğini vurgulayarak, kapora dolandırıcılarına karşı uyardı.
Öğrenci Yoğunluğu Kiraları Yükseltti
Akdeniz Üniversitesi'nin kampüs çevresindeki mahallelerde, eylül ayının yaklaşmasıyla birlikte ev arayışına giren öğrenci sayısı arttı. Halit Mert, "Özellikle 1+1 dairelere talep çok yüksek. Kiralar 10 bin liradan başlıyor, konum ve donanıma göre 55 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bu fiyat aralığı, öğrencilerin bütçesini zorluyor" dedi. Mert, geçen yıla göre kiralarda yüzde 60'a varan artış yaşandığını belirtti.
Bölgedeki emlak ofisleri, ellerindeki ilanların büyük kısmının birkaç gün içinde kiralandığını aktarıyor. Öğrenciler ise uygun fiyatlı daire bulmakta güçlük çektiklerini, bazı ev sahiplerinin fahiş fiyat talep ettiğini dile getiriyor.
Kapora Dolandırıcılığı Uyarısı
Kiralık ev arayanların karşılaştığı en büyük risklerden biri de kapora dolandırıcılığı. Halit Mert, "Son dönemde sahte ilanlarla öğrencilerden kapora isteyen dolandırıcılar türedi. Ev sahibi olmadıkları halde kendilerini emlakçı veya mal sahibi olarak tanıtıp, 'Evi tutmak istiyorsan kapora gönder' diyorlar. Parayı alınca da ortadan kayboluyorlar" diye konuştu.
Mert, öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:
- Evi görmeden kapora ödemeyin.
- Emlakçının yetki belgesini ve kimliğini kontrol edin.
- Tapu veya kira sözleşmesi olmadan para transferi yapmayın.
- Ödeme yaparken banka kanalını kullanın, elden para vermeyin.
Antalya Emlakçılar Odası da benzer uyarılarda bulunarak, vatandaşların şüpheli ilanları yetkililere bildirmesi gerektiğini belirtti.
Piyasanın Genel Durumu ve Beklentiler
Antalya genelinde kiralık konut arzı, artan nüfusa ve öğrenci sayısına yeterli gelmiyor. Özellikle üniversite çevresinde yeni konut projelerinin sınırlı kalması, fiyatları yukarı çeken etkenler arasında. Gayrimenkul uzmanları, önümüzdeki dönemde kiralık daire bulmanın daha da zorlaşabileceğini öngörüyor.
Öte yandan, bazı ev sahiplerinin öğrencilere yönelik ayrımcı tutumları da tartışma konusu. "Öğrenciye ev vermem" diyen ev sahiplerinin sayısı azımsanmayacak düzeyde. Bu durum, öğrencilerin barınma sorununu derinleştiriyor.
Halit Mert, "Öğrencilerimiz mağdur olmasın. Hem fahiş fiyatlar hem de dolandırıcılık konusunda dikkatli olsunlar. Güvenilir emlakçılarla çalışsınlar" çağrısı yaptı.
Çözüm Önerileri ve Yetkililere Çağrı
Barınma sorununun çözümü için üniversitelere ve yerel yönetimlere görev düştüğünü belirten uzmanlar, öğrenci yurtlarının kapasitesinin artırılması ve özel sektörün teşvik edilmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca, kiralık konut piyasasının denetlenmesi ve fahiş fiyat artışlarının önlenmesi için yasal düzenlemelerin yapılması isteniyor.
Antalya'daki bu durum, aslında Türkiye genelinde yaşanan barınma krizinin bir yansıması. Üniversite şehirlerinde benzer sorunlar yaşanıyor. Öğrenciler, artan kiralar ve dolandırıcılık riskiyle mücadele ederken, yetkililerin acil önlem alması gerekiyor.