TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Kayyım yönetimindeki Şişli Belediyesi'nden Fatma Girik yurdu açıklaması

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Kayyım yönetimindeki Şişli Belediyesi'nden Fatma Girik yurdu açıklaması

Kayyım Ali İkram Tuna tarafından yönetilen Şişli Belediyesi, Cumhuriyet gazetesinin gündeme taşıdığı Özel Şişli Fatma Girik Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu'nun kapatılmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, söz konusu binanın itfaiye yangın raporlarına göre yangın yönetmeliğine uygun olmadığı iddia edildi. Belediye, yurdun kapatılmasının gerekçesi olarak can güvenliği riskini öne sürdü.

Kapatma süreci ve belediyenin savunması

Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet'in haberinde, kayyım yönetimindeki Şişli Belediyesi'nin, merhum oyuncu Fatma Girik'in anısına hizmet veren kız öğrenci yurdunu kapattığı ileri sürülmüştü. Haberde, yurdun kapatılmasının ardında siyasi nedenler olduğu iddiası yer almıştı. Belediye ise yaptığı açıklamada bu iddiaları reddederek, kararın tamamen teknik ve güvenlik gerekçelerine dayandığını savundu. Açıklamada, "İtfaiye yangın raporları, binanın yangın yönetmeliğine uygun olmadığını ortaya koymuştur. Bu nedenle can güvenliği açısından yurdun faaliyetine devam etmesi mümkün değildir" ifadelerine yer verildi.

Fatma Girik'in mirasına yönelik eleştiriler

Fatma Girik, Türk sinemasının duayen isimlerinden biri olmasının yanı sıra 1989-1994 yılları arasında Şişli Belediye Başkanlığı yapmıştı. Girik'in adını taşıyan kız öğrenci yurdu, onun eğitime verdiği önemin bir sembolü olarak biliniyor. Yurdun kapatılması, bazı çevrelerde kayyım yönetiminin, CHP'li eski belediye döneminde yapılan sosyal projeleri hedef aldığı şeklinde yorumlandı. Belediye ise bu eleştirilere yanıt olarak, "Tüm belediye hizmetlerinde olduğu gibi, bu konuda da yalnızca hukuk ve güvenlik kuralları çerçevesinde hareket ediyoruz" dedi.

Öğrencilerin durumu ve belediyenin alternatif çözüm önerisi

Kapatma kararı sonrası yurtta kalan öğrencilerin mağdur olduğu yönünde haberler çıkmıştı. Belediye ise bu konuda da bir açıklama yaparak, "Öğrencilerin barınma sorunu yaşamaması için gerekli yönlendirmeler yapılmıştır. Belediye olarak alternatif konaklama imkanları konusunda öğrencilere destek verilmektedir" ifadelerini kullandı. Ancak öğrenciler, yurdun aniden kapatılması nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını belirterek yetkililere çağrıda bulunmuştu.

Daha geniş bağlam: Kayyım atamaları ve belediye yönetimleri

Şişli Belediyesi'ne kayyım atanması, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde CHP'nin kazandığı belediyelere yönelik kayyım uygulamalarının bir parçası olarak görülüyor. İçişleri Bakanlığı, belediyelerde terör soruşturmaları ve görevi kötüye kullanma iddiaları gerekçesiyle birden fazla belediyeye kayyım atamıştı. Bu uygulama, muhalefet partileri ve sivil toplum örgütleri tarafından demokratik iradeye müdahale olarak nitelendiriliyor. Fatma Girik Yurdu'nun kapatılması da bu tartışmaların odağında yer alıyor. Bazı yorumcular, kayyım yönetimlerinin yerel hizmet anlayışını değiştirdiğini ve sosyal belediyecilik uygulamalarını sonlandırdığını ifade ediyor.

Sonuç olarak, Şişli Belediyesi'nin Fatma Girik Kız Öğrenci Yurdu'nu yangın güvenliği gerekçesiyle kapatması, hukuki ve teknik bir karar olarak sunulsa da, kayyım yönetimi ve belediye hizmetlerinin siyasileşmesi bağlamında tartışma yaratmaya devam ediyor. Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili hukuki süreçlerin ve kamuoyu tepkilerinin yakından takip edilmesi bekleniyor.

Etiketler:
Şişli BelediyesiFatma Girikkayyımkız öğrenci yurduCumhuriyet gazetesi

İlgili Haberler

Kıbrıs'ta Savunma İşbirliği: Erhürman'dan Bakan Güler'e Kabul
Siyaset

Kıbrıs'ta Savunma İşbirliği: Erhürman'dan Bakan Güler'e Kabul

25 dk önce

Temizlik işçisi kadından tokat gibi video: Kazancımızı sorup duruyorlar
Siyaset

Temizlik işçisi kadından tokat gibi video: Kazancımızı sorup duruyorlar

29 dk önce

Yalova'da CHP'li belediye başkanları görevden almalara tepki gösterdi
Siyaset

Yalova'da CHP'li belediye başkanları görevden almalara tepki gösterdi

30 dk önce

Taşıyıcı anne krizi Alman siyasetçiyi istifaya götürdü
Siyaset

Taşıyıcı anne krizi Alman siyasetçiyi istifaya götürdü

54 dk önce