Kastamonu’nun Cide ilçesinde yaşanan üzücü olayda, epilepsi nöbeti geçiren 17 yaşındaki genç, merdivenden düşerek ağır yaralandı. Genç, olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
Olayın Detayları
Edinilen bilgiye göre, olay dün akşam saatlerinde Cide ilçesine bağlı bir mahallede meydana geldi. İddiaya göre, 17 yaşındaki B.K. isimli genç, evinin merdivenlerinden inerken epilepsi nöbeti geçirdi. Nöbet sırasında dengesini kaybeden genç, merdivenlerden yuvarlanarak başını beton zemine çarptı. Ailesi tarafından kanlar içinde bulunan genç, hemen 112 Acil Servis ekiplerine haber verildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri, gençe ilk müdahaleyi yaptı. Bilinci kapalı olan B.K., ambulansla Kastamonu Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen genç, doktorların çabalarına rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.
Epilepsi ve Riskleri
Epilepsi, beyindeki anormal elektriksel aktiviteler sonucu ortaya çıkan nörolojik bir hastalıktır. Nöbetler, kişinin bilincini kaybetmesine, kontrolsüz hareketler yapmasına ya da düşmesine neden olabilir. Uzmanlar, epilepsi hastalarının özellikle yüksek yerlerde, merdivenlerde veya su kenarlarında dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor. Nöbet sırasında yaşanabilecek kazalar, ölümle sonuçlanabilecek ciddi yaralanmalara yol açabilir.
Kastamonu Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, olayla ilgili adli ve idari soruşturmanın sürdüğü belirtildi. Ailenin acılı olduğu ve cenazenin otopsi için Kastamonu Adli Tıp Kurumu’na gönderildiği öğrenildi.
Toplumda Epilepsi Farkındalığı
Bu tür üzücü olaylar, epilepsi hastalığı hakkında toplumda daha fazla farkındalık yaratılması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Epilepsi, Türkiye’de yaklaşık 1 milyon kişiyi etkileyen yaygın bir hastalık. Uzmanlar, epilepsi hastalarının ve yakınlarının nöbet anında ne yapmaları gerektiği konusunda eğitilmesi gerektiğini belirtiyor. Nöbet geçiren bir kişiye yapılacak doğru müdahale, hayat kurtarıcı olabilir. Örneğin, kişinin başının altına yumuşak bir şey konulmalı, etrafındaki tehlikeli cisimler uzaklaştırılmalı ve kıyafetleri gevşetilmelidir. Ayrıca, nöbet 5 dakikadan uzun sürerse veya kişi yaralanmışsa acil tıbbi yardım çağrılmalıdır.
Cide ilçesindeki bu acı olay, genç yaşta hayatını kaybeden B.K.’nin ailesi ve yakınlarını yasa boğdu. Gencin cenazesi, bugün ikindi namazına müteakip Cide Merkez Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından ilçe mezarlığında toprağa verilecek.
Bu bağlamda, yetkililerin epilepsi hastalarına yönelik sosyal destek programlarını artırması ve evlerde güvenlik önlemlerinin alınması konusunda ailelere rehberlik etmesi önem taşıyor. Yaşanan bu elim olay, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde alınabilecek önlemlerin gözden geçirilmesi için bir fırsat olmalıdır.