İstanbul'da yaşayan 41 yaşındaki Mehmet Polat, kilo kaybı ve iştahsızlık gibi şikayetlerle hastaneye başvurdu. Yapılan tetkiklerde akciğerinde kanser şüphesi uyandıran bir lezyon tespit edildi. Ancak detaylı incelemeler sonucunda bu lezyonun kemik olduğu belirlendi. Başarılı bir operasyonla alınan kemik, Polat'ın sağlığına kavuşmasını sağladı. Polat, "Kemiği seven biriyim, beni çok da şaşırtmadı ama bundan sonra biraz zor yerim" diyerek yaşadığı süreci espriyle karşıladı.
Kanser Şüphesiyle Başlayan Süreç
Mehmet Polat, bir süre önce kilo kaybı ve iştahsızlık şikayetleriyle doktora gitti. Rutin kontroller sırasında akciğerinde bir kitle saptandı. İlk değerlendirmelerde bu kitlenin kanser olabileceği düşünüldü. Bu nedenle ileri tetkikler yapıldı. Tomografi ve biyopsi sonuçları, söz konusu lezyonun kemik dokusu olduğunu ortaya koydu. Nadir görülen bu durum, hem hastayı hem de doktorları şaşırttı.
Ameliyatı gerçekleştiren Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Ahmet Yılmaz, "Akciğerde kemik oluşumu oldukça nadir bir durumdur. Genellikle iyi huylu olan bu tür oluşumlar, bazen kanserle karıştırılabilir. Hastamızda da benzer bir durum yaşandı. Neyse ki kemik başarılı bir operasyonla alındı ve hasta sağlığına kavuştu" dedi.
"Kemiği Seven Biriyim"
Ameliyat sonrası sağlık durumu iyi olan Mehmet Polat, yaşadıklarını gülümseyerek anlattı. Polat, "Kemiği seven biriyim, beni çok da şaşırtmadı ama bundan sonra biraz zor yerim" ifadelerini kullandı. Polat'ın bu esprili yaklaşımı, zorlu süreci hafifletti. Doktorlar, hastanın takibinin devam edeceğini ancak şu an için herhangi bir risk bulunmadığını belirtti.
Uzmanlar, akciğerde kemik oluşumunun genellikle doğuştan gelen bir durum olduğunu veya geçirilmiş enfeksiyonlar sonrası ortaya çıkabileceğini söylüyor. Bu tür oluşumlar çoğunlukla iyi huylu olup, kanserle karıştırılabiliyor. Bu nedenle kesin tanı için biyopsi şart.
Nadir Görülen Bir Vaka
Akciğerde kemik dokusu oluşumu tıpta "pulmoner osifikasyon" olarak adlandırılıyor. Literatürde az sayıda vaka bulunuyor. Genellikle başka bir nedenle yapılan görüntülemelerde tesadüfen saptanıyor. Belirti vermeyebiliyor. Ancak büyük boyutlara ulaştığında nefes darlığı, öksürük gibi şikayetlere yol açabiliyor. Mehmet Polat'ın durumu da bu nadir vakalardan biri olarak kayıtlara geçti.
Hastanın tedavisini yürüten ekip, ameliyatın başarılı geçtiğini ve Polat'ın kısa sürede taburcu edildiğini açıkladı. Polat, sağlık çalışanlarına teşekkür ederek, "Beni kanserden kurtardılar, aslında kemik çıktı. Şimdi çok iyiyim" dedi.
Bu tür vakalar, akciğerde görülen her kitlenin kanser olmadığını gösteriyor. Doğru tanı ve tedavi ile hastalar sağlığına kavuşabiliyor. Mehmet Polat da bunun en güzel örneklerinden biri oldu.