İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, 1 Haziran 2026 itibarıyla Kadın Destek Uygulaması'nın (KADES) yaklaşık 9,7 milyon indirmeye ulaştığını ve uygulama üzerinden 2 milyon 117 bin 98 ihbar alındığını duyurdu. Bakan Çiftçi, yaptığı yazılı açıklamada, uygulamanın kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir araç haline geldiğini vurguladı.
KADES nedir ve nasıl çalışır?
Kadın Destek Uygulaması (KADES), İçişleri Bakanlığı tarafından geliştirilen ve kadınların acil durumlarda tek bir tuşla güvenlik güçlerine haber vermesini sağlayan mobil bir uygulamadır. Uygulama, kadınların şiddet, taciz veya takip gibi durumlarda hızlıca yardım çağırmasına imkan tanır. Kullanıcılar, uygulamayı akıllı telefonlarına indirdikten sonra, acil durum butonuna basarak konum bilgilerini ve durumlarını Emniyet Genel Müdürlüğü veya Jandarma Genel Komutanlığına iletirler.
Başvuru ve ihbar sayıları
Bakan Çiftçi'nin verdiği bilgiye göre, KADES üzerinden bugüne kadar 2 milyon 117 bin 98 ihbar alındı. Bu ihbarların büyük çoğunluğu kadınlar tarafından yapılırken, uygulama sayesinde binlerce kadın zamanında müdahale ile korunabildi. Ayrıca uygulama, yalnızca mağdurların değil, çevredekilerin de ihbarda bulunmasına olanak tanıyor. Uygulamanın indirilme sayısı ise 9 milyon 713 bin 686'ya ulaştı.
Uygulamanın özellikleri ve gelişmeler
KADES, sürekli güncellenerek daha etkin hale getiriliyor. Son güncellemeyle birlikte uygulamaya engelli bireyler için sesli komut ve acil durum butonunun daha belirgin hale getirilmesi gibi iyileştirmeler eklendi. Ayrıca uygulama üzerinden şiddet mağdurlarına psikolojik destek ve hukuki danışmanlık hizmeti sağlanması için çalışmalar sürüyor.
İçişleri Bakanlığı, KADES'in yaygınlaştırılması için çeşitli kampanyalar düzenliyor. Okullarda, kamu kurumlarında ve medya aracılığıyla uygulamanın tanıtımı yapılıyor. Özellikle kırsal bölgelerde ve kadınların yoğun olarak bulunduğu alanlarda bilgilendirme çalışmaları artırıldı.
KADES uygulaması, Türkiye'nin kadına yönelik şiddetle mücadele stratejisinin önemli bir parçası. Uygulamanın başarısı, benzer projelerin diğer ülkelerde de hayata geçirilmesine ilham kaynağı oluyor. Ancak uzmanlar, uygulamanın tek başına yeterli olmadığını, toplumsal farkındalık ve caydırıcı cezai yaptırımların da gerekli olduğunu belirtiyor.