İstanbul'da polis ekipleri tarafından düzenlenen kaçak kurbanlık denetimlerinde, yasal izinleri olmadan hayvan taşıyan kamyonet sürücülerine toplam 626 bin 189 lira idari para cezası uygulandı. Denetimler, Hayvan Sevdalıları Derneği'nin ihbarı üzerine sabah saatlerinde başlatıldı. Ekipler, şehrin dört bir yanında belirlenen noktalarda durdurdukları araçlarda, hayvanların sağlık raporları ve nakil belgelerini kontrol etti.
Yasal prosedürler ihlal edildi
Denetimlerde 12 kamyonet sürücüsüne, hayvanların uygun koşullarda taşınmaması, gerekli sağlık raporlarının bulunmaması ve kaçak kesimhanelere sevkiyat yapılması gibi gerekçelerle ceza kesildi. Ayrıca, araçların soğutma sistemlerinin çalışmadığı ve hayvanların aşırı kalabalık şekilde yüklendiği de rapor edildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Kurban Bayramı öncesinde hayvan sağlığı ve halk sağlığını korumak amacıyla denetimler sıklaştırılmıştır. Kaçak kurbanlık ticareti yapanlara göz açtırılmayacaktır" ifadelerine yer verildi.
Yetkililer vatandaşları uyardı
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşların kurbanlık alırken hayvanların küpesi ve sağlık raporu olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, kaçak kesimlerin hijyen sorunlarına yol açabileceği ve hastalık riski taşıdığı vurgulandı. Geçen yıl da benzer denetimlerde 400 bin lira ceza kesilmişti. Bu yıl ceza miktarının artması, denetimlerin daha sistematik yapıldığını gösteriyor. Kaçak kurbanlık ticareti, hayvan refahı açısından da endişe yaratıyor. Dernek yetkilileri, bu tür uygulamaların caydırıcı olması için cezaların daha da artırılmasını talep ediyor. Konuyla ilgili soruşturma devam ediyor.