Ankara'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde 16 gündür eylem yapan madencilere İzmir'den destek geldi. Bağımsız Maden İşçileri Sendikası'nın (BMİS) çağrısıyla bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri, 'Ödeme ya da alacakların devlet güvencesine alınması dışında bir çözüm' kabul etmeyeceklerini belirterek, madencilerin yanında olduklarını ifade etti.
Eylem 16 gündür sürüyor
Ankara'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde 16 gündür eylem yapan madencilere İzmir'den destek geldi. Bağımsız Maden İşçileri Sendikası'nın çağrısıyla bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri, 'Ödeme ya da alacakların devlet güvencesine alınması dışında bir çözüm' kabul etmeyeceklerini belirterek, madencilerin yanında olduklarını ifade etti. Eylemin 16. gününde, İzmir'den gelen destek açıklaması Ankara'daki eylemcilere moral verdi. Konuşmacılar, madencilik sektöründe yaşanan ödeme zorluklarının devlet tarafından çözülmesi gerektiğini, işçi alacaklarının kaderine terk edilmemesini vurguladı.
Eylemin başından bu yana madenciler, özel maden şirketlerinin iflas etmesi nedeniyle maaşlarını alamadıklarını ve sosyal güvenlik primlerinin yatırılmadığını belirtiyor. Ankara'daki Bakanlık önünde kurulan çadırlarda nöbet tutan madencilere, İzmir'den gelen destek açıklaması basın bildirisi şeklinde okundu. Açıklamada, 'Türkiye'nin dört bir yanındaki emekçiler, madencilerin haklı mücadelesinin yanındadır' denildi.
STK ve siyasi partilerden ortak açıklama
Bağımsız Maden İşçileri Sendikası (BMİS) öncülüğünde gerçekleştirilen eyleme destek için İzmir'de bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri ortak bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: 'Ülkemizin dört bir yanında emek mücadelesi veren madencilerin alacakları gasp edilmektedir. Bizler, İzmir'den Ankara'daki bu haklı direnişin yanında olduğumuzu ilan ediyoruz. Madencilerin tek istediği, alın terlerinin karşılığı olan ücretlerinin ödenmesidir. Devlet, ya ödemeleri yapmalı ya da bu alacakları güvence altına almalıdır.'
Yapılan açıklamaya, DİSK Ege Bölge Temsilcisi, KESK İzmir Şubeler Platformu, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Barosu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği ve çeşitli siyasi partilerin İzmir il başkanlıkları destek verdi. Ayrıca, İzmir'de birçok dernek ve sendika adına toplanan imzalar da Ankara'daki eylemcilere iletildi.
Madencilerin talepleri
Ankara'daki madenci eyleminin talepleri şu şekilde sıralanıyor: Ödenmeyen maaşların ve kıdem tazminatlarının devlet tarafından ödenmesi, işçilerin sigorta primlerinin yatırılması, madenlerin yeniden işletmeye açılması ya da işçilere başka iş bulunması, iflas eden şirketlerin yetkilileri hakkında yasal işlem yapılması. Madenciler, talepleri karşılanana kadar eylemlerine devam edeceklerini açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri ise konuyla ilgili olarak daha önce yaptıkları açıklamada, madencilerin sorunlarının çözümü için çalışma yürütüldüğünü, ancak mağduriyetlerin giderilebilmesi için bazı yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu dile getirmişti. Bakanlık, madencilik şirketlerinin ödemelerinin devlet güvencesine alınması yönünde çalışma başlattığını da açıklamıştı.
Geniş toplumsal destek
Madenci eylemine ülke genelinde destek büyüyor. Daha önce Zonguldak, Soma, Manisa ve diğer maden bölgelerinden de destek açıklamaları gelmişti. Sendikalar ve meslek odaları, madencilerin sorunlarının çözümü için hükümete çağrıda bulunuyor. Ayrıca sosyal medyada da #MadencilerinSesi, #MadenciHakkı gibi etiketlerle kampanyalar düzenleniyor.
Maden işçileri, Türkiye'de iş kazalarının ve meslek hastalıklarının en yoğun yaşandığı sektörlerden birinde çalışıyor. Özellikle son yıllarda özelleştirme ve ruhsat iptalleri nedeniyle birçok maden işletmesi kapanmış, işçiler alacaklarını alamaz duruma düşmüştü. Sendikalar, bu tür mağduriyetlerin yaşanmaması için sektörün devlet kontrolünde yeniden yapılandırılması gerektiğini savunuyor.
İzmir'deki destek açıklamasına katılan bazı isimler, madencilerin yanında olmaya devam edeceklerini belirterek, 'Bu eylem sadece bir alacak vereki değil, aynı zamanda emeğin ve emekçinin haklı mücadelesidir. Bu mücadele hepimizin mücadelesidir' ifadelerini kullandı.
Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.