CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON’daki araç kiralama ihalesine ilişkin 56 sanıklı davada, 13 sanık hakkında 'özel belgede sahtecilik' ve 'kamu zararına dolandırıcılık' suçlarından açılan yeni dava ana dosyayla birleştirildi. Mahkeme adli kontrollerin devamına karar vererek duruşmayı 19 Ekim’e erteledi. İddianamede, usulsüz ihale ile kamu zararı oluştuğu iddia ediliyor.
Usulsüz ihale iddiaları ve yeni gelişmeler
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, İZBETON’un 2018-2020 yılları arasında gerçekleştirdiği araç kiralama ihalelerinde usulsüzlük yapıldığı belirtiliyor. İddialara göre, ihale sürecinde sahte belgeler düzenlenerek 13 sanık, kamu zararına neden oldu. Ana davada 56 sanık yargılanırken, yeni davanın birleştirilmesiyle dosya kapsamı genişledi. Mahkeme heyeti, sanıkların adli kontrol şartlarının devamına hükmederek, duruşma tarihini 19 Ekim olarak belirledi.
Davada adı geçen isimler ve hukuki süreç
Davada aralarında İZBETON yöneticileri ve özel sektör temsilcilerinin bulunduğu çok sayıda sanık yer alıyor. Suçlamalar arasında 'örgütlü dolandırıcılık' ve 'resmi belgede sahtecilik' de bulunuyor. Birleştirilen dosya ile birlikte toplam 69 sanık hakkında yargılama yürütülecek. İddianamede, ihalelerin rekabet koşullarına aykırı olarak belirli firmalara verildiği, bu yolla yaklaşık 5 milyon TL kamu zararı oluşturulduğu öne sürülüyor. Avukatlar, birleştirme kararının yargılamanın sağlıklı yürümesi açısından doğru olduğunu ancak sürecin uzayabileceğini dile getiriyor. Dava, hem siyasi hem de hukuki boyutuyla kamuoyunun gündemindeki yerini koruyor.