İstanbul'da haklarını talep eden öğretmenlere polis tarafından sert müdahale edildi. Öğretmenler yerde sürüklendi, tartaklandı ve boğazları sıkıldı. Olay, kamuoyunda büyük tepkiye neden oldu.
Müdahale anı
Çağlayan Meydanı'nda toplanan öğretmenler, özlük haklarının iyileştirilmesi için eylem yaparken polis gruba dağılmaları yönünde uyarılarda bulundu. Uyarıları dikkate almayan öğretmenlere biber gazı ve fiziki müdahale ile karşılık verildi. Görüntülerde, bir öğretmenin boğazı sıkılarak yerde sürüklendiği anlar yer aldı.
Tepkiler büyüyor
Eğitim-Sen ve diğer sendika temsilcileri, müdahaleyi kınayarak suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. CHP ve İYİ Parti sözcüleri de olayı protesto ederek İçişleri Bakanı'na istifa çağrısı yaptı. Öğretmenler, adalet ve hak arama özgürlüğü vurgusu yaparak eylemlerine devam edeceklerini belirtti.
Bağlam
Türkiye'de öğretmenler uzun süredir düşük maaşlar, ağır çalışma koşulları ve atama bekleyenlerin sorunları nedeniyle eylemler düzenliyor. Polisin müdahalesi, ifade özgürlüğü ve toplanma hakkı tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Sivil toplum örgütleri, benzer olayların daha fazla yaşanmaması için yasal düzenlemeler talep ediyor.
Bu olay, kamu görevlilerinin hak arama mücadelesinde şiddetin önlenmesi gerektiğini bir kez daha göstermiştir. Demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde diyalog yollarının açılması, toplumsal barış için elzemdir.