İstanbul'un bazı ilçelerinde evlerin duvarlarına tırmanan ve sosyal medyada paniğe neden olan dev çekirgelerin sırrı çözüldü. Uzmanlar, bu çekirgelerin istilacı bir tür olmadığını, aksine bölgede yıllardır yaşayan ve mevsimsel göç nedeniyle şehir merkezine inen yerel bir tür olduğunu açıkladı. Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Arnavutköy gibi ilçelerde görülen çekirgeler, özellikle akşam saatlerinde ışığa yönelerek balkon ve pencerelere geliyor.
Çekirgelerin istilacı olmadığı kanıtlandı
İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Ahmet Yılmaz, yaptığı açıklamada, "Bu çekirgeler aslında 'Dociostaurus maroccanus' türüne ait. Yani Fas çekirgesi olarak da bilinirler, ancak istilacı değiller. Her yıl bu dönemde tarım alanlarından şehre doğru göç ediyorlar. Nedeni ise kuraklık ve besin arayışı" dedi. Prof. Dr. Yılmaz, vatandaşların korkmasına gerek olmadığını, çekirgelerin insana zarar vermediğini vurguladı.
Sosyal medyada yayılan endişe
Geçtiğimiz hafta sosyal medyada dolaşan videolarda, dev çekirgelerin evlerin duvarlarını kapladığı görüntüler paylaşılmıştı. Bazı kullanıcılar bunun bir istila olduğunu iddia ederken, Tarım ve Orman Bakanlığı da konuyla ilgili açıklama yapmak zorunda kaldı. Bakanlık, çekirgelerin zararsız olduğunu ve herhangi bir kimyasal mücadeleye gerek olmadığını duyurdu.
Uzmanlardan çağrı: Panik yapmayın
Çekirge popülasyonunun artmasında iklim değişikliğinin etkili olduğunu belirten uzmanlar, önümüzdeki günlerde sıcaklıkların düşmesiyle çekirgelerin doğal ortamlarına döneceğini tahmin ediyor. ANKARA (İGFA) - İstanbul'daki çekirge vakası, kentleşme ve doğal yaşam alanlarının daralmasıyla ilgili daha geniş bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Şehirleşme politikalarının doğal dengeyi bozduğu eleştirileri gündeme gelirken, konunun siyasi boyutu da dikkat çekiyor. Çevre örgütleri, bu tür olayların önüne geçmek için yeşil alanların korunması ve planlı kentleşme gerektiğini vurguluyor.