TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Dünya

İsrail ordusu Batı Şeria'da 3 Filistin evini daha yıktı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
İsrail ordusu Batı Şeria'da 3 Filistin evini daha yıktı

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da Ramallah'ın batısında yer alan Şakba beldesine düzenlediği baskında 3 Filistin evini buldozerlerle yıktı. Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın aktardığına göre, sabah saatlerinde gerçekleştirilen operasyonda evlerde yaşayan aileler eşyalarını dahi alamadan dışarı çıkarıldı. Olay, bölgedeki yerleşimciler ile Filistinliler arasındaki gerilimi yeniden alevlendirdi.

Yıkım kararının gerekçesi ne?

İsrail makamları, yıkılan evlerin 'izinsiz inşa edildiği' gerekçesiyle bu kararı aldıklarını öne sürdü. Ancak Filistinli yetkililer ve insan hakları örgütleri, İsrail'in bu tür yıkımlarla Filistinlilerin yaşam alanlarını daralttığını ve iki devletli çözümü baltaladığını savunuyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre, 2023 yılında Batı Şeria'da yıkılan Filistin yapısı sayısı binleri aşmış durumda.

Bölgede tansiyon yüksek

Şakba beldesi, sık sık İsrail ordusunun baskınlarına ve yıkımlarına maruz kalan yerleşimlerin başında geliyor. Bölge halkı, evlerinin yıkılmasıyla birlikte göçe zorlandıklarını ve İsrail'in sistematik bir şekilde topraklarını gasbettiğini dile getiriyor. İsrail ordusunun bu son operasyonu, uluslararası toplumdan da tepki çekti. Avrupa Birliği ve bazı ülkeler, yıkımların uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirterek İsrail'e çağrıda bulundu. Ancak İsrail, güvenlik gerekçelerini öne sürerek bu çağrıları reddediyor.

Öte yandan, Filistin Başmüzakerecisi Saeb Erekat'ın (vefat etti) ardından yürütülen diplomasi trafiğinde bu tür yıkımların barış sürecini olumsuz etkilediği kaydediliyor. Filistin Yönetimi, İsrail'in bu politikalarına karşı uluslararası mahkemelere başvurma kararlılığını yineliyor. Şakba'daki yıkım, 1967'den bu yana süren işgal altındaki topraklarda yaşanan binlerce benzer olaydan yalnızca biri.

Bölgede yaşayan Filistinliler, evsiz kaldıklarını ve çaresiz olduklarını belirterek dünya kamuoyundan destek istiyor. Yıkılan evlerin enkazları arasında oyuncaklar ve eşyalar dikkat çekerken, ailelerin geceyi açıkta geçirdiği öğrenildi. İsrail sivil toplum kuruluşu B'Tselem, bu tür yıkımları 'savaş suçu' olarak nitelendiriyor ve uluslararası topluma yaptırım çağrısında bulunuyor.

Bu olay, İsrail-Filistin çatışmasının sadece askeri değil, insani boyutunu da gözler önüne seriyor. Uzmanlar, bu tür politikaların iki toplum arasındaki uçurumu derinleştirdiğini ve kalıcı bir barışın önündeki en büyük engellerden biri olduğunu vurguluyor.

Etiketler:
israilfilistinbati seriaev yikimisakba

İlgili Haberler

Wisconsin'de Kasırga: 30 Binden Fazla Ev Elektriksiz
Dünya

Wisconsin'de Kasırga: 30 Binden Fazla Ev Elektriksiz

36 dk önce

Japonya'da 7.1 Büyüklüğünde Deprem: Tsunami Alarmı Verildi
Dünya

Japonya'da 7.1 Büyüklüğünde Deprem: Tsunami Alarmı Verildi

51 dk önce

Japonya'nın Güneyinde 7,1 Büyüklüğünde Deprem: Tsunami Uyarısı Yapıldı
Dünya

Japonya'nın Güneyinde 7,1 Büyüklüğünde Deprem: Tsunami Uyarısı Yapıldı

56 dk önce

Fransa ve İspanya'da orman yangınları: 'Savaş sonrası en büyük kriz
Dünya

Fransa ve İspanya'da orman yangınları: 'Savaş sonrası en büyük kriz

1 sa önce

Yorumko SPONSORLU
Gerçek insanlar, gerçek yorumlar. Yorum yap, ek gelir elde et — kredilerini hediye çekine çevir.
Google yorumu satın al Yorum yap, kazan
Para kazandıran uygulamalar Evden ek gelir Instagram takipçi satın al Blog
SEPA.tr SPONSORLU
Türkiye'nin bağımsız SEPA, IBAN ve euro transfer rehberi. 30'dan fazla ücretsiz araç — IBAN/BIC doğrulama, transfer maliyeti, banka SEPA desteği.
IBAN Doğrulama SEPA mı SWIFT mi?
SEPA transfer ücreti Türkiye'nin SEPA başvurusu Tüm araçlar sepaturkiye.com sepaturkey.com (EN)
O
Offerqo SPONSORLU
Diş klinikleri için teklif platformu — diş bazında tedavi planı, hastanın dilinde markalı teklif, okunma anında bildirim.
30 gün ücretsiz dene Türkçe