TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Dünya

İsrail'de Netanyahu'ya Muhalefet Tepkisi Büyüyor: Yalnızlaştı ve Zayıfladı

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
İsrail'de Netanyahu'ya Muhalefet Tepkisi Büyüyor: Yalnızlaştı ve Zayıfladı

İsrail'de muhalefet cephesi, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya yönelik eleştirileri giderek sertleştiriyor. İsrail Demokratlar Partisi lideri Yair Golan, Netanyahu'nun özellikle Gazze'deki savaş yönetimi ve diplomatik ilişkilerdeki başarısızlıkları nedeniyle hem iç siyasette hem de uluslararası alanda yalnızlaştığını belirtti. Golan, yaptığı açıklamada Netanyahu'nun stratejik vizyon eksikliği yüzünden İsrail'in bölgesel konumunun zayıfladığını ve müttefikleriyle ilişkilerinin gerildiğini vurguladı.

Muhalefetin Sert Suçlamaları

Yair Golan, Netanyahu'nun savaşın ilk günlerinden bu yana aldığı kararların bir dizi stratejik hata içerdiğini ifade etti. Golan, "Netanyahu, İsrail'i bölgede soykırımcı bir politika izlemekle suçlanan bir ülke konumuna düşürdü. Bu, uluslararası toplumda İsrail'in elini zayıflattı" dedi. Özellikle Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda (ICJ) İsrail aleyhine açtığı soykırım davası, Netanyahu'nun diplomatik yalnızlaşmasının en somut göstergesi olarak değerlendiriliyor. Muhalefet, Netanyahu'nun bu davada etkili bir hukuki savunma yürütemediğini ve bunun sonucunda birçok ülkenin İsrail'e yönelik ambargo ve kısıtlamaları artırdığını belirtiyor.

Netanyahu'nun Siyasi Durumu

Netanyahu, koalisyon hükümeti içinde aşırı sağcı partilerin desteğiyle ayakta durmaya çalışıyor. Ancak kamuoyu yoklamaları, Başbakan'ın popülaritesinin savaş öncesine göre ciddi şekilde düştüğünü gösteriyor. Özellikle 7 Ekim saldırıları sonrası güvenlik açıklarının ortaya çıkması, Netanyahu'ya yönelik güven bunalımını derinleştirdi. Golan, "Netanyahu, savaşı siyasi çıkarları için kullanmaya çalışıyor, ancak bu onun sonunu hızlandıracak. erken seçim taleplerinin arttığını görüyoruz" şeklinde konuştu. Muhalefet, Netanyahu'nun savaşın uzamasına neden olan politikalarının Gazze'de insani krizi derinleştirdiğini ve bunun da İsrail'in imajına zarar verdiğini savunuyor.

Uzman Görüşü ve Gelecek Senaryoları

Siyaset bilimciler, Netanyahu'nun mevcut haliyle iktidarda kalmasının giderek zorlaştığını belirtiyor. Tel Aviv Üniversitesi'nden Prof. Harel Chorev, "Netanyahu, hem uluslararası kamuoyunda hem de kendi halkı nezdinde güven kaybetti. Muhalefetin 'soykırımcı' suçlaması, İsrail siyasetinde daha önce görülmemiş bir akıl tutulmasıdır" dedi. Chorev, erken seçim olasılığının arttığını ve koalisyon ortağı aşırı sağcı partilerin bile Netanyahu'dan uzaklaşmaya başladığını ekledi. Önümüzdeki dönemde İsrail siyasetinde yeni bir sayfa açılabileceği, ancak Netanyahu'nun yargı reformuve güvenlik politikalarıyla ilgili devam eden tartışmaların ülkeyi derin bir krize sürüklediği ifade ediliyor.

İsrail'in en uzun süreli başbakanı olan Netanyahu, 2009'dan bu yana aralıksız olarak görev yapıyor. Ancak son gelişmeler, onun siyasi kariyerinin sonuna yaklaştığını düşündürüyor. Muhalefet partileri, ortak bir platformda birleşerek erken seçim talep ediyor. Bu talebin ne kadar karşılık bulacağı, önümüzdeki günlerde İsrail siyasetinin en kritik sorusu olarak öne çıkıyor.

Etiketler:
israilnetanyahumuhalefetyair golansoykırımdiplomatik yalnızlaşma

İlgili Haberler

İran, ABD ile planlanan teknik görüşmelere katılmadı
Dünya

İran, ABD ile planlanan teknik görüşmelere katılmadı

3 dk önce

AB'den üst düzey heyet Türkiye'ye geliyor: Kallas, Kos ve Brunner
Dünya

AB'den üst düzey heyet Türkiye'ye geliyor: Kallas, Kos ve Brunner

31 dk önce

Hürmüz'deki gerilim sonrası ABD-İran görüşmeleri durduruldu iddiası
Dünya

Hürmüz'deki gerilim sonrası ABD-İran görüşmeleri durduruldu iddiası

57 dk önce

AFAD Venezuela'da: 75 kişilik arama kurtarma ekibi Karakas'ta
Dünya

AFAD Venezuela'da: 75 kişilik arama kurtarma ekibi Karakas'ta

1 sa önce