TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Dünya SON DAKİKA

İsrail güçleri Gazze'de binaları yerle bir ediyor

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
İsrail güçleri Gazze'de binaları yerle bir ediyor

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güney ve kuzey kesimlerinde işgal altında tuttuğu bölgelerde bulunan bina ve yapıları topçu bombardımanı ve silah atışları eşliğinde yıktı. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, yıkım operasyonları sabah saatlerinde başladı ve gün boyunca devam etti. Yıkılan yapılar arasında konutlar, ticari işletmeler ve altyapı tesisleri yer alıyor. Olayda can kaybı yaşanıp yaşanmadığı henüz netleşmedi.

Yıkım operasyonlarının detayları

İsrail güçleri, Gazze Şeridi'nin güneyinde Refah yakınlarındaki bir mahallede en az 15 binayı kontrollü patlamalarla yerle bir etti. Kuzeyde ise Beyt Hanun bölgesinde 10'dan fazla yapı hedef alındı. Askeri yetkililer, operasyonların 'güvenlik gerekçeleriyle' yapıldığını öne sürerken, Filistinli yetkililer bunu 'sistematik bir yıkım politikası' olarak nitelendirdi. Bölge sakinleri, patlama seslerinin kilometrelerce öteden duyulduğunu ve büyük bir panik yaşandığını ifade etti. Yıkım ekipleri, enkaz altında kalan olup olmadığını belirlemek için çalışmalara başladı.

Bölgesel ve uluslararası tepkiler

Filistin yönetimi, yıkım operasyonlarını 'savaş suçu' olarak kınadı ve Birleşmiş Milletler'e acil müdahale çağrısı yaptı. Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan gibi bölge ülkeleri de saldırıları kınayan açıklamalar yayımladı. ABD ve Avrupa Birliği'nden ise henüz resmi bir yorum gelmedi. İnsan hakları örgütleri, İsrail'in uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirterek, yıkımın durdurulması çağrısında bulundu.

Ekonomik ve insani boyut

Gazze Şeridi'nde süregelen çatışmalar, bölge ekonomisini çöküşün eşiğine getirmiş durumda. Yıkılan binalar arasında birçok küçük işletme ve dükkan da bulunuyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre, Gazze'deki işsizlik oranı %50'yi aşmış durumda. Altyapı tahribatı, temel hizmetlere erişimi daha da zorlaştırıyor. Elektrik, su ve sağlık hizmetleri ciddi şekilde aksamış durumda. İnsani yardım kuruluşları, bölgeye acil yardım ulaştırmakta zorlanıyor. Yıkım dalgasının özellikle sivil halk üzerinde yarattığı travma, uzun vadeli psikolojik sonuçlara yol açabilir. Bağımsız gözlemciler, bu tür operasyonların barış sürecine zarar verdiğini ve iki taraf arasındaki güveni daha da zedelediğini vurguluyor. Gazze'deki durum, uluslararası toplumun acil müdahalesini gerektiriyor; aksi halde insani kriz derinleşerek devam edecek.

Etiketler:
İsrailGazzeyıkımFilistinçatışma

İlgili Haberler

Haham'dan İsrail Genelkurmay Başkanı'na: 'Lanetli
Dünya

Haham'dan İsrail Genelkurmay Başkanı'na: 'Lanetli

16 dk önce

Rusya'da LGBT'ye İlk Ceza: Gece Kulübü Kılıfıyla 7 Yıl Hapis
Dünya

Rusya'da LGBT'ye İlk Ceza: Gece Kulübü Kılıfıyla 7 Yıl Hapis

21 dk önce

Venezuela depremleri: Erdoğan'a teşekkür, ölü sayısı 1700'ü aştı
Dünya

Venezuela depremleri: Erdoğan'a teşekkür, ölü sayısı 1700'ü aştı

29 dk önce

Gazze'de can kaybı 73 bini aştı: İsrail saldırılarında bilanço ağırlaşıyor
Dünya

Gazze'de can kaybı 73 bini aştı: İsrail saldırılarında bilanço ağırlaşıyor

29 dk önce