İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), 27 Temmuz itibarıyla kentteki barajların doluluk oranını yüzde 55.32 olarak açıkladı. Bu oran, geçen yılın aynı dönemine göre önemli bir düşüşü gösteriyor. 2025 yılının Temmuz ayında baraj doluluk oranı yüzde 68.14 seviyesindeydi. Yağışların yetersiz kalması ve artan su tüketimi, İstanbul'un su kaynakları üzerindeki baskıyı artırıyor. Uzmanlar, mevcut gidişatın sürdürülebilir olmadığını ve su tasarrufunun kaçınılmaz olduğunu vurguluyor.
Barajlardaki Son Durum ve Oranlar
İSKİ'nin resmi verilerine göre, İstanbul'a su sağlayan 10 barajın doluluk oranları farklılık gösteriyor. En yüksek doluluk oranı yüzde 78.12 ile Ömerli Barajı'nda ölçülürken, en düşük oran yüzde 21.45 ile Kazandere Barajı'nda kaydedildi. Diğer barajlardaki doluluk oranları ise şu şekilde: Alibey Barajı yüzde 61.30, Büyükçekmece Barajı yüzde 44.87, Darlık Barajı yüzde 63.51, Elmalı Barajı yüzde 32.18, Istrancalar Barajı yüzde 55.12, Papuçdere Barajı yüzde 47.65, Sazlıdere Barajı yüzde 52.30 ve Terkos Barajı yüzde 58.74. Kentin genelindeki toplam su miktarı ise 487 milyon metreküp olarak hesaplandı. Bu veriler, su kaynaklarının yönetimi açısından kritik bir döneme işaret ediyor.
Yaz Aylarında Su Tüketimi Artıyor
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte İstanbul'da su tüketimi belirgin şekilde arttı. Özellikle sıcak hava dalgalarının etkisiyle bahçe sulama, havuz doldurma ve günlük kullanımda su ihtiyacı yükseldi. İSKİ yetkilileri, günlük su tüketiminin 2.5 milyon metreküpü aştığını belirtiyor. Bu durum, barajlardaki su seviyesinin düşmesini hızlandırıyor. Uzmanlar, özellikle akşam saatlerinde bahçe sulamaktan kaçınılması ve su tasarrufu sağlayan ekipmanların kullanılması önerisinde bulunuyor. Ayrıca, su kaçaklarının önlenmesi ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının benimsenmesi gerektiği vurgulanıyor.
Geçmiş Yıllarla Karşılaştırma ve Su Krizi Endişesi
İstanbul'da baraj doluluk oranları son yıllarda dalgalı bir seyir izliyor. 2024 yılının Temmuz ayında oran yüzde 61.45 iken, 2023 yılında yüzde 52.78 olarak kaydedilmişti. Bu yılki düşüş, kuraklık tehdidinin ne kadar ciddi boyutlarda olduğunu gözler önüne seriyor. Uzmanlar, küresel iklim değişikliğinin etkisiyle birlikte İstanbul'un su kaynaklarının her geçen yıl daha kritik bir hale geldiğini belirtiyor. Geçtiğimiz kış aylarında yeterli yağışın alınamaması, barajların doluluk oranını olumsuz etkiledi. Bu durum, yaz aylarında olası bir su kesintisi senaryosunu gündeme getiriyor. Ancak İSKİ, mevcut rezervlerin kış aylarına kadar yeterli olabileceğini ifade ediyor.
Su Tasarrufu İçin Öneriler
İSKİ ve uzmanlar, olası bir su krizine karşı İstanbulluların alabileceği önlemleri şöyle sıralıyor:
- Muslukları gereksiz yere açık bırakmamak
- Duş süresini kısaltmak
- Bahçe sulamasını sabah erken veya akşam geç saatlerde yapmak
- Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolu çalıştırmak
- Su kaçaklarını hemen bildirmek
- Yağmur suyu toplama sistemleri kurmak
Su tasarrufu sadece yaz aylarında değil, yıl boyunca sürdürülmesi gereken bir alışkanlıktır. İstanbul gibi devasa bir metropolde suyun verimli kullanılması, gelecek nesiller için de büyük önem taşıyor.
Gelecek İçin Uzun Vadeli Çözümler
Uzmanlar, kısa vadeli önlemlerin yanı sıra uzun vadeli stratejilerin de geliştirilmesi gerektiğini savunuyor. Deniz suyunun arıtılması, atık suların geri dönüşümü ve yağmur suyu hasadı gibi alternatif su kaynakları üzerinde çalışmalar hızlandırılmalı. İstanbul'a yeni barajlar inşa edilmesi veya mevcut rezervuarların kapasitesinin artırılması da gündemde. Ancak bu projelerin tamamlanması zaman alacak. Bu süreçte bireysel ve toplumsal bilinçlenme, su krizinin etkilerini hafifletmede en kritik faktör olarak öne çıkıyor. İSKİ'nin düzenli olarak paylaştığı veriler, hem şeffaflık açısından hem de kamuoyunun bilgilendirilmesi açısından değerli.
Sonuç olarak, 27 Temmuz İstanbul baraj doluluk oranı yüzde 55.32 seviyesinde gerçekleşmiş olsa da, bu rakamın mevsim normallerinin altında kalması endişelendiriyor. Su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması, yalnızca bugünün değil, geleceğin de en önemli gündem maddelerinden biri olmaya devam edecek.