TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Dünya

Hürmüz'de yeniden savaş alarmı! ABD Keşm'i vurdu

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Hürmüz'de yeniden savaş alarmı! ABD Keşm'i vurdu

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Hürmüz Boğazı'nda ablukayı kırmaya çalışan bir gemiyi füzelerle etkisiz hale getirdiğini duyurdu. Saldırının hemen ardından Washington güçleri, Keşm Adası'na yönelik bir operasyon başlattı. Bölgedeki askeri hareketlilik, İran ve ABD arasındaki gerilimi yeniden tırmandırdı.

Olayın Detayları

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Hürmüz Boğazı'nda ticari gemilerin geçişini engellemeye çalışan bir gemi, uyarılara rağmen durmayınca füzelerle vuruldu. CENTCOM, geminin İran Devrim Muhafızları'na ait olduğunu öne sürdü. Saldırının ardından ABD savaş uçakları, Keşm Adası'ndaki askeri hedefleri bombaladı. Adada bulunan İran füze rampalarının imha edildiği belirtildi.

Bölgesel Tepkiler ve Gerilim

İran, saldırıları sert bir dille kınayarak misilleme tehdidinde bulundu. İran Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acilen toplantıya çağırdı. Suudi Arabistan ve BAE, ABD'nin eylemlerine destek açıklarken, Rusya ve Çin tarafları itidal çağrısı yaptı. Türkiye ise bölgede gerginliğin artmasından endişe duyduğunu ifade etti. Hürmüz Boğazı, dünya petrol arzının yaklaşık %20'sinin geçtiği stratejik bir su yolu olması nedeniyle herhangi bir çatışmanın küresel enerji fiyatlarını etkileyeceği belirtiliyor.

Bağlam ve Analiz

ABD ile İran arasındaki gerginlik, son yıllarda nükleer anlaşmanın akıbeti ve bölgesel vekalet savaşlarıyla tırmanışa geçmişti. Keşm Adası operasyonu, ABD'nin İran'ın askeri kapasitesini hedef alma stratejisinin bir parçası. Uzmanlar, bu tür saldırıların İran'ı daha agresif bir tavra itebileceği uyarısında bulunuyor. Öte yandan, ABD Başkanı'nın seçim öncesi sert bir dış politika izleme ihtiyacı da göz ardı edilmemeli. Bölgede sular durulmazken, Hürmüz'de her an yeni bir çatışma çıkma riski sürüyor.

Etiketler:
Hürmüz BoğazıABDİranKeşm AdasıOrta Doğu

İlgili Haberler

İran ve ABD arasında sıcak çatışma: Keşm Adası vuruldu, Kuveyt'teki üsse saldırı
Dünya

İran ve ABD arasında sıcak çatışma: Keşm Adası vuruldu, Kuveyt'teki üsse saldırı

23 dk önce

ABD'de banka şubesinde rehine krizi: Bomba tehdidiyle 20 kişi rehin alındı
Dünya

ABD'de banka şubesinde rehine krizi: Bomba tehdidiyle 20 kişi rehin alındı

37 dk önce

Uçakta kaos: Yolcu acil çıkış kapısını açmaya çalıştı, kokpite saldırdı, görevliyi boğmaya kalkıştı
Dünya

Uçakta kaos: Yolcu acil çıkış kapısını açmaya çalıştı, kokpite saldırdı, görevliyi boğmaya kalkıştı

1 sa önce

ABD'nin ambargosu Küba'yı vurdu: Havana çöplerle boğuşuyor
Dünya

ABD'nin ambargosu Küba'yı vurdu: Havana çöplerle boğuşuyor

1 sa önce