Yalova'daki Hava Kuvvetleri Komutanlığı 18'inci Ana Üs Komutanlığı'nda eğitim gören Hava Harp Okulu hazırlık sınıfı öğrencisi Veli Bilgin, eğitim sırasında rahatsızlanarak kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit oldu. Aynı eğitimde rahatsızlanan üç öğrencinin tedavisi ise sürüyor. Olay, askeri eğitimlerin güvenliği ve sağlık koşullarını yeniden gündeme getirdi.
Olayın detayları
Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Yalova 18'inci Ana Üs Komutanlığı'nda dün düzenlenen bir eğitim faaliyeti sırasında dört Hava Harp Okulu hazırlık sınıfı öğrencisi birden rahatsızlandı. İlk belirlemelere göre, eğitim sırasında aşırı efor ve sıcak hava koşullarının etkisiyle rahatsızlanan öğrencilerden Veli Bilgin, durumunun ağırlaşması üzerine helikopterle hastaneye sevk edildi. Ancak tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. Sağlık durumu ciddiyetini koruyan diğer üç öğrencinin tedavisine ise devam ediliyor.
Askeri eğitimlerde sağlık önlemleri tartışılıyor
Yaşanan bu acı olay, askeri okullardaki eğitim programlarının fiziksel zorluk derecesi ve sağlık kontrollerinin yeterliliği konusunda soru işaretleri oluşturdu. Uzmanlar, özellikle yaz aylarında yapılan açık hava eğitimlerinde sıvı kaybı, ısı çarpması ve aşırı yorgunluk gibi risklere karşı önlemlerin artırılması gerektiğini belirtiyor. Milli Savunma Bakanlığı'nın olayla ilgili soruşturma başlattığı ve eğitim koşullarının gözden geçirileceği öğrenildi.