TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Ekonomi

Gümrük uzlaşma sınırı 7 milyon liraya çıkarıldı

✍️ TercihHaber 📖 1 dk okuma
Gümrük uzlaşma sınırı 7 milyon liraya çıkarıldı

Ticaret Bakanlığı, gümrük uzlaşma süreçlerinde uygulanan parasal yetki ve başvuru sınırını 7 milyon liraya yükseltti. Yeni düzenleme, ithalat ve ihracat işlemlerinde yaşanan uyuşmazlıkların daha hızlı çözülmesini ve işletmelerin idari yükünün azaltılmasını hedefliyor. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile birlikte, gümrük idareleri artık 7 milyon liraya kadar olan uzlaşma taleplerini değerlendirebilecek.

Uzlaşma sürecinde yeni dönem

Gümrük uzlaşma müessesesi, ithalat veya ihracat sırasında ortaya çıkan gümrük vergisi, ceza ve faiz gibi alacaklara ilişkin uyuşmazlıkların yargıya gitmeden idareyle uzlaşma yoluyla çözülmesini sağlıyor. Daha önce 4 milyon lira olan sınır, enflasyon ve ticaret hacmindeki artış göz önüne alınarak yükseltildi. Bakanlık yetkilileri, bu adımın özellikle KOBİ'lerin yurtdışı ticaretini kolaylaştıracağını ve vergi kayıplarının önüne geçeceğini belirtti.

Başvuru şartları ve süreç

Uzlaşma başvurusu, gümrük vergilerinin tahakkukuna ilişkin bildirimin tebliğinden itibaren 30 gün içinde yapılabiliyor. Başvuru, ilgili gümrük müdürlüğüne dilekçe ile yapılırken, sürecin olumlu sonuçlanması halinde uyuşmazlık konusu alacağın %50'si siliniyor. Yeni düzenlemeyle birlikte, daha yüksek meblağlı uyuşmazlıkların da uzlaşma kapsamına girmesi bekleniyor. Uzmanlar, bu artışın ticaret mahkemelerinin iş yükünü hafifleteceğini ve ekonomik uyuşmazlıkların daha etkin çözülmesine katkı sağlayacağını ifade ediyor.

Düzenleme, 2024 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Bakanlık, önümüzdeki dönemde uzlaşma sürecinin dijitalleştirilmesi ve sürelerin kısaltılması için de çalışmalara başladı.

Etiketler:
gümrükuzlaşmaTicaret Bakanlığıvergiithalat

İlgili Haberler

BBC 550 Çalışanını Tasarruf Planının İlk Adımı
Ekonomi

BBC 550 Çalışanını Tasarruf Planının İlk Adımı

1 sa önce

Bakan Fidan: Rusya ile iş birliği için ortak gayretleri sürdüreceğiz
Ekonomi

Bakan Fidan: Rusya ile iş birliği için ortak gayretleri sürdüreceğiz

1 sa önce

Resmi Gazete'de 18 Haziran 2026: Yeni Düzenlemeler Ekonomiyi Şekillendiriyor
Ekonomi

Resmi Gazete'de 18 Haziran 2026: Yeni Düzenlemeler Ekonomiyi Şekillendiriyor

1 sa önce

BBC, 550 kişiyi işten çıkarıyor: 500 milyon sterlinlik tasarruf planı
Ekonomi

BBC, 550 kişiyi işten çıkarıyor: 500 milyon sterlinlik tasarruf planı

2 sa önce