Giresun'un Keşap ilçesinde dün akşam saatlerinde etkili olan şiddetli sağanak yağışın ardından meydana gelen selde, bir lise öğretmeni ve yeğeni kaybolmuştu. Keşap Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Mehmet Akkaya (45) ve yeğeni Muhammed Abdullah Hakkıoğlu'nu (16) arama çalışmaları, bugün sabahın erken saatlerinden itibaren 2'nci gününde aralıksız sürüyor. Olay, ilçeye bağlı Bayramşah Mahallesi mevkiinde meydana geldi.
Olay Anı ve Arama Çalışmalarının Detayları
Edinilen bilgilere göre, Mehmet Akkaya, yeğeni Muhammed Abdullah ile birlikte dün akşam saatlerinde ilçe merkezine gitmek üzere yola çıktı. Bu sırada aniden bastıran sağanak yağış nedeniyle derenin taşması sonucu bir anda sel sularına kapılan otomobil, sürüklenerek gözden kayboldu. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda AFAD, jandarma, polis ve itfaiye ekibi sevk edildi. İlk müdahalenin ardından başlatılan arama çalışmaları, gece boyunca devam etti ancak olumlu bir sonuç elde edilemedi.
Bugün sabahın ilk ışıklarıyla birlikte arama çalışmalarına yeniden başlandı. Ekipler, derenin denize döküldüğü nokta da dahil olmak üzere geniş bir alanda çalışma yürütüyor. Arazi şartlarının zorluğu ve selin getirdiği moloz yığınları, çalışmaları güçleştiriyor. Bölgeye gelen Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, olay yerinde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı. Vali Serdengeçti, yaptığı açıklamada, "Ekiplerimiz iki vatandaşımızı bulmak için yoğun bir şekilde çalışıyor. Hava şartları elverdiği ölçüde arama çalışmalarımız devam edecek" dedi.
Aileler ve Yöre Halkı Umutla Bekliyor
Kaybolan öğretmen Mehmet Akkaya'nın ailesi ve yakınları, olay yerinde gözyaşları içinde yetkililerden haber bekliyor. Aile adına konuşan Mehmet Akkaya'nın kardeşi Hüseyin Akkaya, "Kardeşim ve yeğenim için dua ediyoruz. Bir an önce sağ salim bulunmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı. Keşap ilçesinde yaşayan vatandaşlar da arama çalışmalarına destek olmak için bölgeye akın etti. Bazı vatandaşlar, sel sularının çekilmesinin ardından kendi imkanlarıyla dere yatağında arama yapmaya çalışıyor.
Bu arada, Giresun genelinde de etkili olan şiddetli yağışlar, bazı ilçelerde su baskınlarına ve heyelanlara neden oldu. Keşap ve Eynesil ilçelerinde bazı köy yolları ulaşıma kapanırken, ekipler yol açma çalışmalarına devam ediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bölge için kuvvetli yağış uyarısında bulunarak sel ve heyelan riskine karşı dikkatli olunması istendi.
Bölgede Daha Önce de Sel Felaketleri Yaşanmıştı
Karadeniz Bölgesi, coğrafi yapısı ve iklim özellikleri nedeniyle sık sık sel ve heyelan felaketleriyle karşı karşıya kalıyor. Özellikle son yıllarda küresel iklim değişikliğinin etkisiyle ani ve şiddetli yağışlar artış gösterdi. Giresun'da da 2020 yılında yaşanan sel felaketinde onlarca kişi hayatını kaybetmiş, büyük maddi hasar oluşmuştu. Uzmanlar, dere yataklarına yapılan yapılaşmanın ve plansız kentleşmenin bu tür afetlerin yıkıcı etkisini artırdığına dikkat çekiyor.
Bu tür olayların bir kez daha yaşanmaması için yetkililerin gerekli önlemleri alması beklenirken, kaybolan iki kişinin bulunması için tüm ekipler seferber olmuş durumda. Gözler, arama kurtarma çalışmalarından gelecek iyi habere çevrildi.