Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Rusya Enerji Haftası kapsamında küresel enerji piyasalarını ve Türkiye'nin milli enerji hamlelerini değerlendirdi. Bakan Bayraktar, Gabar'da yeni bir petrol müjdesinin yolda olduğunu duyururken, Karadeniz'deki doğal gaz çalışmaları ve Akkuyu Nükleer Santrali'nde ilk elektrik üretimiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Gabar'da Yeni Keşif Sinyali
Bakan Bayraktar, Gabar Dağı bölgesinde süren petrol arama çalışmalarında yeni bir keşfin sinyalini verdi. Bölgede günlük 100 bin varilin üzerinde üretim kapasitesine ulaşıldığını hatırlatan Bayraktar, “Gabar'da yeni bir müjdemiz olacak. Aramalar devam ediyor, umutluyuz” ifadelerini kullandı. Türkiye'nin petrol ve doğal gazda dışa bağımlılığını azaltma hedefi doğrultusunda Gabar'ın stratejik önemine vurgu yapan Bakan, bölgedeki rezervin ülke ekonomisine önemli katkı sağladığını belirtti.
Gabar sahasında 2023 yılında keşfedilen petrolün ardından üretim hızla artırılmıştı. Bayraktar, yeni keşfin detaylarını önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasıyla kamuoyuna duyurulacağını söyledi. Uzmanlar, Gabar'daki potansiyelin Türkiye'nin enerji arz güvenliği açısından kritik olduğunu ve yeni keşfin cari açığı azaltmada rol oynayabileceğini değerlendiriyor.
Akkuyu'da İlk Elektrik Heyecanı
Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde ilk elektriğin üretilmesi için geri sayımın başladığını açıkladı. Santralin 1. ünitesinde test çalışmalarının sürdüğünü ve yakın zamanda ilk elektriğin şebekeye verileceğini belirten Bakan, “Akkuyu'da ilk elektrik heyecanını yaşıyoruz. Bu, Türkiye'nin enerji tarihinde bir dönüm noktası olacak” dedi. Akkuyu'nun tam kapasiteyle devreye girmesiyle Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10'unun karşılanması hedefleniyor.
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom tarafından inşa edilen santral, dört üniteden oluşuyor. İlk ünitenin bu yıl içinde devreye alınması planlanıyor. Bayraktar, nükleer enerjinin Türkiye'nin karbon emisyonlarını azaltma ve enerji arzında çeşitliliği artırma açısından önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, santralin işletmesi için yetiştirilen Türk mühendislerin rolüne dikkat çekti.
Karadeniz Doğal Gazında Yeni Hedefler
Bakan Bayraktar, Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda üretimin günlük 10 milyon metreküpü aştığını ve yeni kuyularla bu rakamın daha da yükseleceğini söyledi. Türkiye'nin doğal gazda da önemli adımlar attığını belirten Bayraktar, “Karadeniz'de keşfettiğimiz rezervle hanelerin ihtiyacını karşılıyoruz. Hedefimiz, üretimi artırarak ithalatı azaltmak” diye konuştu. Bakan, enerji fiyatlarındaki dalgalanmalara karşı yerli kaynakların önemine işaret etti.
Rusya Enerji Haftası'nda ayrıca Türkiye ile Rusya arasındaki enerji işbirliği masaya yatırıldı. Bayraktar, Rusya'dan doğal gaz tedarikinde sorun yaşanmadığını ve Türkiye'nin bir enerji koridoru olma hedefini sürdürdüğünü ifade etti. Moskova'da çeşitli ülke bakanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştiren Bayraktar, Türkiye'nin enerji diplomasisinde aktif rol aldığını gösterdi.
Enerji Bağımsızlığında Kararlı Adımlar
Türkiye, son yıllarda petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerine hız verdi. Gabar'daki keşifler ve Karadeniz'deki doğal gaz sahası, ülkenin enerji ithalat faturasını düşürme yolunda önemli adımlar olarak görülüyor. Bakan Bayraktar'ın açıklamaları, 2023'te başlatılan milli enerji politikasının meyvelerini verdiğini gösteriyor. Akkuyu'nun devreye girmesiyle Türkiye, nükleer enerji kullanan ülkeler ligine katılacak.
Öte yandan, enerji arz güvenliği ve yenilenebilir enerjiye geçiş konularında da çalışmalar sürüyor. Bayraktar, güneş ve rüzgar enerjisinde kapasitenin her yıl arttığını ve 2035 hedefleri doğrultusunda ilerlendiğini belirtti. Türkiye'nin enerji bağımsızlığında kararlı olduğunu vurgulayan Bakan, “Yerli ve yenilenebilir kaynaklara yönelmek zorundayız. Bu, sadece ekonomik değil, aynı zamanda stratejik bir tercih” dedi.
Uzmanlar, Gabar'daki yeni keşfin ve Akkuyu'nun devreye girmesinin Türkiye'nin enerji jeopolitiğinde elini güçlendireceğini, ancak yenilenebilir enerjiye geçişin hızlandırılması gerektiğini belirtiyor. Bakan Bayraktar'ın Moskova'daki açıklamaları, önümüzdeki dönemde enerji alanında yeni müjdelerin gelebileceğine işaret ediyor.