Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdulati ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud ile gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından açıklamalarda bulundu. Görüşmelerde, Gazze'de ateşkesin kalıcılığı ve barış planının uygulanmasındaki sorunlar ile Suriye'deki son gelişmeler ele alındı. Fidan, bölgesel istikrar için ortak çabaların sürdürüleceğini vurguladı.
Gazze'de kalıcı barış için ortak irade
Bakan Fidan, Mısırlı ve Suudi mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelerde, Gazze'deki insani krizin sona erdirilmesi ve iki devletli çözüm temelinde kalıcı barışın sağlanması konularında görüş alışverişinde bulundu. Gazze barış planının uygulanmasında yaşanan aksaklıkların ele alındığı toplantıda, tarafların ortak iradesinin altı çizildi. Fidan, Türkiye'nin Filistin davasına verdiği desteğin süreceğini belirtti.
Suriye'de istikrar ve yeniden imar
Görüşmelerin bir diğer gündem maddesi ise Suriye oldu. Suriye'deki son durumun değerlendirildiği toplantıda, ülkenin toprak bütünlüğünün korunması, terörle mücadele ve yeniden imar süreçlerinde iş birliğinin artırılması kararlaştırıldı. Fidan, Suriye halkının kendi geleceğini belirlemesi gerektiğini ve Türkiye'nin bu süreçte üzerine düşeni yapacağını ifade etti.
Üç ülkenin dışişleri bakanları, bölgesel konularda düzenli istişare mekanizmalarının önemine dikkat çekerek, önümüzdeki dönemde de benzer toplantıların devam edeceğini kaydetti. Açıklamada, özellikle Gazze ve Suriye'deki gelişmelerin yakından takip edileceği ve ortak adımların atılacağı belirtildi.
Dışişleri Bakanı Fidan'ın bu ziyaretleri, Türkiye'nin bölgesel diplomasideki aktif rolünü bir kez daha ortaya koydu. İslam dünyasının önemli aktörleriyle yürütülen bu görüşmeler, bölgesel barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik umutları artırdı. Türkiye'nin arabuluculuk ve diyalog çabaları, uluslararası toplum tarafından da takdirle karşılanıyor.