İstanbul'da 26 yıl çalıştıktan sonra emekli olup memleketleri Düzce'nin Kaynaşlı ilçesine yerleşen Cengiz ve Saliha Çelebi çifti, kurdukları serada topraksız tarım yöntemiyle çilek yetiştirmeye başladı. Eşini bu işe ikna etmek için seraya 'Saliha'nın Çilekleri' adını veren Cengiz Çelebi, taleplere yetişemez hale geldi. Çift, modern tarım teknikleriyle ürettikleri çilekleri hem yerel pazarda hem de online satışta değerlendiriyor.
Emeklilikten sonra tarıma dönüş
Cengiz Çelebi, İstanbul'da özel bir şirkette yönetici olarak çalıştıktan sonra emekli olup eşiyle birlikte doğduğu topraklara geri döndü. Tarıma olan ilgisi ve eşini ikna etme çabası sonucunda, 2022 yılında 2 dönüm arazi üzerine bir sera kurdu. İlk başlarda eşi Saliha Çelebi'nin tereddütleri olduğunu belirten Cengiz Çelebi, "Eşime projeyi anlattığımda pek sıcak bakmadı. Onu ikna etmek için seraya 'Saliha'nın Çilekleri' adını vereceğimi söyledim. Bu isim hoşuna gitti ve kabul etti. Şimdi ise ürünlerimiz büyük ilgi görüyor, taleplere yetişmekte zorlanıyoruz" dedi.
Topraksız tarım yöntemiyle kaliteli üretim
Serada topraksız tarım yöntemi kullanan çift, çilekleri özel bir ortamda yetiştiriyor. Bu yöntem sayesinde ürünlerde ilaç kalıntısı olmuyor, su ve gübre tüketimi azalıyor. Saliha Çelebi, "Topraksız tarım hem daha hijyenik hem de verimli. Çileklerimiz lezzetli ve uzun süre taze kalıyor. Müşterilerimiz çok memnun" diye konuştu. Çift, serada yılda iki kez hasat yapıyor ve kilogram başına ortalama 50 TL'den satış gerçekleştiriyor.
Talepler artınca yeni yatırım planı
Yerel halkın yanı sıra İstanbul ve Ankara'dan da sipariş alan Çelebi çifti, talepleri karşılamak için ikinci bir sera kurmayı planlıyor. Cengiz Çelebi, "Şu anda günde ortalama 100 kilogram çilek topluyoruz. Ancak talep çok daha fazla. Sosyal medyadan gelen siparişlere yetişemiyoruz. Önümüzdeki yıl sera alanını iki katına çıkarmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. Çift ayrıca, genç çiftçilere topraksız tarım konusunda eğitim vermeyi de düşünüyor.
Türkiye'de topraksız tarım giderek yaygınlaşırken, emekli çiftin bu başarısı, kırsal kalkınma açısından da örnek teşkil ediyor. Benzer projelerin artması, hem göçü tersine çevirebilir hem de tarımsal üretimde verimliliği artırabilir.