TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Dünya

Ermenistan danışmanı: Türkiye ile diyaloğumuz olumlu

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Ermenistan danışmanı: Türkiye ile diyaloğumuz olumlu

Ermenistan Dışişleri Bakanı Danışmanı Hayk Darbinyan, Türkiye ile Ermenistan arasında son dönemde oldukça olumlu ve yapıcı bir diyalog yürütüldüğünü açıkladı. Darbinyan, bu olumlu havanın, iki ülke arasındaki normalleşme sürecinin bir yansıması olduğunu ifade etti. Açıklamalar, uluslararası kamuoyunda dikkatle takip edilen Ermenistan-Türkiye ilişkilerinde yeni bir sayfa açılabileceğine işaret ediyor.

Normalleşme sürecinde somut adımlar

Hayk Darbinyan, yaptığı değerlendirmede, Türkiye ile yürütülen diyaloğun yalnızca diplomatik düzeyde kalmadığını, aynı zamanda karşılıklı güven artırıcı önlemlerin de devreye alındığını belirtti. Özellikle sınır kapılarının açılması ve doğrudan uçuşların başlatılması konularında ilerleme kaydedildiğini vurgulayan Darbinyan, bu gelişmelerin bölgesel iş birliğine katkı sağlayacağını dile getirdi. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan danışman, sürecin başından bu yana her iki tarafın da yapıcı bir tutum sergilediğini söyledi.

Bölgesel dengeler ve uluslararası destek

Türkiye-Ermenistan normalleşme süreci, bölgesel güç dengeleri açısından kritik bir öneme sahip. İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi, Güney Kafkasya'da kalıcı barış ve istikrar için önemli bir adım olarak görülüyor. Darbinyan, uluslararası toplumun da bu sürece verdiği desteğe dikkat çekerek, ABD ve Avrupa Birliği başta olmak üzere birçok ülkenin normalleşme çabalarını memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Özellikle Rusya'nın arabuluculuk rolü ve İran'ın bölgesel iş birliği çağrıları, sürecin başarıya ulaşmasında önemli faktörler arasında sayılıyor.

Geçmişte yaşanan anlaşmazlıkların gölgesinde başlayan bu yeni dönem, tarafların karşılıklı anlayış ve uzlaşı arayışını yansıtıyor. Darbinyan'ın açıklamaları, özellikle genç nesillerin barış içinde bir arada yaşama arzusunun da bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

Tarihsel arka plan ve gelecek perspektifi

Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkiler, 1993 yılında Türkiye'nin sınırı tek taraflı kapatmasıyla kesintiye uğramıştı. Ancak son yıllarda atılan adımlar, iki ülke arasında yeniden bir yakınlaşmayı beraberinde getirdi. 2021 yılında başlayan normalleşme süreci, karşılıklı olarak özel temsilciler atanmasıyla hız kazandı. Bugüne kadar birçok tur görüşme yapıldı ve somut ilerlemeler kaydedildi.

Darbinyan'ın bu açıklamaları, sürecin devam edeceği ve daha kapsamlı bir iş birliğine dönüşebileceği yönünde umut veriyor. Uzmanlar, normalleşme adımlarının bölge ekonomisine de canlılık getireceğini, özellikle ticaret ve turizm sektörlerinde karşılıklı fayda sağlanacağını belirtiyor.

Ermenistan'ın bu yapıcı mesajı, Türkiye'den de benzer bir yaklaşımın sürdüğünün sinyallerini alıyor. Önümüzdeki dönemde atılacak adımlar, iki ülke ilişkilerinin geleceğini belirleyecek. Bölgesel barış ve istikrar açısından bu normalleşme süreci, sadece iki ülkeyi değil, tüm Güney Kafkasya'yı etkileyecek bir potansiyele sahip.

Etiketler:
ErmenistanTürkiyenormalleşmeHayk Darbinyandiyalog

İlgili Haberler

Danimarka’da kadın bakanlar ilk kez kabinede çoğunlukta
Dünya

Danimarka’da kadın bakanlar ilk kez kabinede çoğunlukta

11 dk önce

Kuveyt Havalimanı'nda İran Saldırısının Ardından Uçuşlar Normale Döndü
Dünya

Kuveyt Havalimanı'nda İran Saldırısının Ardından Uçuşlar Normale Döndü

18 dk önce

Trump, İran Lideri Hamaney ile Görüşmeye Açık Kapı Bıraktı
Dünya

Trump, İran Lideri Hamaney ile Görüşmeye Açık Kapı Bıraktı

1 sa önce

Kushner'ın Arnavutluk'taki 1,5 milyar dolarlık ada projesi protestolarla karşılaştı
Dünya

Kushner'ın Arnavutluk'taki 1,5 milyar dolarlık ada projesi protestolarla karşılaştı

1 sa önce