TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Siyaset

Erdoğan-Trump yakınlaşması Yunan basınını kızdırdı: "Sultanın önünde boyun eğdi

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
Erdoğan-Trump yakınlaşması Yunan basınını kızdırdı: "Sultanın önünde boyun eğdi

Ankara'da düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki samimi görüşme, Yunan basınında geniş yankı buldu. Özellikle iki liderin birbirine yönelik olumlu ifadeleri ve sıcak temasları, Atina'daki bazı gazeteler tarafından "Sultanın önünde boyun eğdi" gibi sert manşetlerle eleştirildi. Zirve kapsamında ikili ilişkiler, Suriye, Doğu Akdeniz ve savunma iş birliği gibi kritik konuların ele alındığı belirtiliyor.

Yunan medyasından çelişkili yorumlar

Yunanistan'da yayın yapan birçok gazete, Erdoğan-Trump görüşmesini farklı açılardan yorumladı. Bazı yayın organları Trump'ın Erdoğan karşısında zayıf kaldığını iddia ederken, bazıları da iki ülke arasındaki iş birliğinin Yunanistan'ın çıkarlarını tehdit ettiğini öne sürdü. Özellikle muhafazakar çizgideki gazeteler, "Erdoğan Trump'ı avucunun içine aldı" başlığına yer verirken, sol eğilimli gazeteler ise iki liderin samimiyetinin Yunanistan'ı zor durumda bıraktığını yazdı. Zirve öncesinde Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerine ilişkin endişelerin de gündeme geldiği ifade ediliyor.

Zirveden öne çıkanlar

NATO Liderler Zirvesi'nin ev sahibi olan Türkiye, ittifak içindeki konumunu güçlendirmeyi hedefliyor. Erdoğan ve Trump'ın ikili görüşmesinde, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi alımı ve ABD'nin Suriye politikası gibi hassas başlıkların da masaya yatırıldığı öğrenildi. İki liderin kısa süreli sohbetlerinde ise sıcak bir atmosfer olduğu gözlemlendi. Bu durum, özellikle müttefik ülkeler arasında normalleşme beklentisini artırsa da Yunanistan'da farklı bir algı yarattı.

Arka plan ve bağlam

Türk-Amerikan ilişkileri son yıllarda inişli çıkışlı bir seyir izliyor. S-400 krizi, Suriye'deki Kürt gruplara destek ve yaptırım tehditleri gibi konular iki ülke arasında gerginliğe yol açmıştı. Ancak Ankara'daki zirve, bu gerilimin en azından liderler düzeyinde yumuşadığına işaret ediyor. Yunanistan'ın ise Doğu Akdeniz'deki enerji kaynakları ve Kıbrıs meselesi nedeniyle Türkiye ile rekabet halinde olduğu biliniyor. Bu nedenle Yunan basınının Erdoğan-Trump yakınlaşmasına tepkisi, ülkenin bölgesel kaygılarının bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

İki liderin samimiyeti, uluslararası kamuoyunda Türkiye'nin batı ittifakındaki yerini sağlamlaştırdığı şeklinde yorumlanırken, Yunanistan'da ise endişeyle karşılanıyor. Zirveden çıkan mesajların önümüzdeki dönemde Doğu Akdeniz'deki dengeleri etkilemesi bekleniyor.

Etiketler:
ErdoğanTrumpNATO ZirvesiYunan basınıTürkiye-ABD ilişkileri

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yoğun diplomasi: Slovakya ve Karadağ liderleriyle kritik görüşme
Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yoğun diplomasi: Slovakya ve Karadağ liderleriyle kritik görüşme

1 dk önce

MSB: CAATSA yaptırımları açık veya örtülü tüm şekliyle kaldırılmalı
Siyaset

MSB: CAATSA yaptırımları açık veya örtülü tüm şekliyle kaldırılmalı

2 dk önce

İnan Güney tahliye sonrası ailesiyle buluştu: 'Günaydın ailem
Siyaset

İnan Güney tahliye sonrası ailesiyle buluştu: 'Günaydın ailem

3 dk önce

AKP döneminde sosyal yardımlar rekor kırdı: Muhtaç sayısı 17 milyonu aştı
Siyaset

AKP döneminde sosyal yardımlar rekor kırdı: Muhtaç sayısı 17 milyonu aştı

6 dk önce