Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Tuğba Işık Ercan ve beraberindeki heyetin Batı Trakya ziyareti sırasında telefonla bağlanarak Yunanistan'ın Şahin Köyü sakinleriyle görüştü. Görüşmede, bölgedeki Türk azınlığın sorunları ve beklentileri ele alınırken, Erdoğan soydaşlara birlik ve beraberlik mesajı verdi. Ziyaret, Yunanistan'daki Türk toplumunun kültürel ve dini haklarına dikkat çekmek amacıyla düzenlendi.
Görüşmenin detayları
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Tuğba Işık Ercan ve beraberindeki heyetin Batı Trakya'nın Şahin Köyü'nü ziyareti sırasında telefonla bağlanarak köy sakinleriyle bir süre sohbet etti. Görüşmede, bölgedeki Türk azınlığın yaşadığı sıkıntılar ve çözüm önerileri gündeme geldi. Erdoğan, Türkiye'nin soydaşlarının her zaman yanında olduğunu belirterek, “Batı Trakya'da yaşayan kardeşlerimizin haklarını sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Batı Trakya Türklerinin durumu
Batı Trakya'da yaklaşık 150 bin Türk yaşamakta olup, bölgedeki Türk toplumu eğitim, din ve siyasi alanlarda çeşitli sorunlarla karşı karşıya. Lozan Antlaşması ile korunan azınlık haklarına rağmen, Türk okullarının yetersizliği, müftülüklerin statüsü ve seçimlerde %3 barajının uygulanması gibi konular sıkça dile getiriliyor. Türkiye, Yunanistan'daki Türk azınlığın haklarının korunması için diplomatik girişimlerde bulunuyor.
Ziyaretin önemi
AK Parti Kadın Kolları heyetinin Batı Trakya ziyareti, iki ülke arasındaki ilişkilerin yumuşama dönemine girdiği bir süreçte gerçekleşti. Heyet, bölgedeki Türk köylerini ziyaret ederek kadın ve gençlerle bir araya geldi, sorunları yerinde dinledi. Ziyaret, Türkiye'nin soydaşlarına verdiği desteğin somut bir göstergesi olarak değerlendirildi.
Geleceğe yönelik beklentiler
Uzmanlar, bu tür ziyaretlerin Yunanistan'da yaşayan Türk azınlığın moralini yükselttiğini ve sorunların uluslararası platformlarda daha fazla gündeme gelmesine katkı sağladığını belirtiyor. Türkiye'nin bölgedeki soydaşlarına yönelik ilgisinin devam etmesi beklenirken, Yunanistan'ın da azınlık hakları konusunda adımlar atması gerektiği ifade ediliyor.
Son olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doğrudan soydaşlarla telefonla görüşmesi, Türkiye'nin konuya verdiği önemi bir kez daha ortaya koydu. Bu tür iletişim kanallarının, azınlık haklarının korunması ve geliştirilmesi açısından kritik olduğu vurgulanıyor. Batı Trakya Türkleri, Türkiye'nin desteğini her zaman yanlarında hissettiklerini belirterek, bu tür girişimlerin devamını umut ediyor.