Ticaret Bakanlığı, emlak ve oto galeri sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelere yönelik sosyal medya denetimlerini sıkılaştırdı. Bakanlık, mevzuata aykırı ilan ve paylaşımlarda bulunan çok sayıda işletmeye toplamda 12 milyon TL idari para cezası kesti. Ceza kararları, işletmelerin resmi sosyal medya hesaplarından yaptıkları yanıltıcı ve gerçeğe aykırı paylaşımların tespit edilmesi üzerine alındı.
Denetimler Sosyal Medyaya Kaydı
Ticaret Bakanlığı'nın geçtiğimiz aylarda başlattığı dijital denetim süreci, özellikle emlak ve oto galeri sektörlerinde yoğunlaştı. Bakanlık ekipleri, mevzuatta belirlenen ilan sınırlarını aşan, tüketiciyi yanıltıcı görsel ve bilgiler içeren, yetki belgesi olmadan ilan veren işletmeleri sosyal medya platformları üzerinden tespit etti. Yapılan incelemelerde, bazı emlak işletmelerinin sözleşmesiz konutları satıyormuş gibi gösterdiği, oto galerilerin ise ekspertiz raporu olmayan araçları sıfır kilometre olarak tanıttığı belirlendi.
Bakanlık yetkilileri, sosyal medya üzerinden yapılan bu tür paylaşımların tüketicileri yanıltarak mağduriyetlere yol açtığını vurguladı. Özellikle Instagram ve Facebook gibi görsel ağırlıklı platformlarda sıkça karşılaşılan bu durumlar, denetimlerin dijital ortama taşınmasını zorunlu kıldı. Ticaret Bakanlığı'nın bu kapsamda geliştirdiği özel yazılımlar sayesinde, ilan siteleri ve sosyal medya hesapları otomatik olarak tarunarak mevzuata aykırılıklar tespit ediliyor.
Ceza Tutarları ve Yasal Dayanak
Uygulanan idari para cezaları, 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili yönetmelikler kapsamında belirlendi. Her bir işletmeye, tespit edilen aykırılığın niteliğine göre 10 bin TL ile 500 bin TL arasında değişen miktarlarda ceza kesildi. Toplamda ise 12 milyon TL'lik bir ceza tutarına ulaşıldı. Bakanlık, cezai işlemlerin yanı sıra, aykırı paylaşımların kaldırılması ve mağduriyetlerin giderilmesi için de süreç başlattı.
Emlak ve oto galeri işletmelerinin, sosyal medya hesaplarını kullanırken özellikle şu hususlara dikkat etmesi gerekiyor:
- Yetki belgesi olmadan ilan paylaşımı yapmak yasak.
- İlanlarda yer alan bilgilerin gerçeği yansıtması zorunlu.
- Taşınmaz ticareti yönetmeliği gereği sözleşme yapılmadan konut ilanı verilemez.
- İkinci el araç ilanlarında ekspertiz raporu ve kilometre bilgisi doğru olmalı.
- Yanıltıcı görsel ve videolar kullanılamaz.
Bakanlık yetkilileri, denetimlerin aralıksız süreceğini ve hem emlak hem oto galeri sektöründe faaliyet gösteren tüm işletmelerin kapsanacağını belirtti. Ayrıca, tüketicilerin de şikayetlerini Ticaret Bakanlığı'nın iletişim kanallarına bildirmeleri halinde denetimlerin daha etkin yürütülebileceği ifade edildi.
Sektör Temsilcilerinden Tepki
Emlak ve oto galeri dernekleri, uygulanan cezalara farklı açılardan yaklaşıyor. Bazı sektör temsilcileri, sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımların mevzuata uygun hale getirilmesi için daha fazla eğitim ve bilgilendirme çalışması yapılması gerektiğini savunurken, bazıları ise cezaların caydırıcılığı artırdığını ve sektördeki güveni tesis ettiğini ifade ediyor. Ticaret Bakanlığı'nın bu adımı, dijital çağda tüketicinin korunmasına yönelik atılan en somut adımlardan biri olarak değerlendiriliyor.