İstanbul Kadıköy Moda’da, evindeki kitapları sokakta satarak geçimini sağlamaya çalışan 61 yaşındaki emekli İlyas Atik, artan yaşam maliyetleri nedeniyle zor günler geçirdiğini belirtti. Emekli maaşının yetersiz kaldığını ifade eden Atik, sağlık sorunlarına ve ailesinin ihtiyaçlarına rağmen ayakta kalmak için mücadele ediyor.
Geçim sıkıntısı sokaklara itti
İlyas Atik, 20 yıllık kamu hizmetinin ardından emekli oldu. Ancak aldığı maaş, artan kira, fatura ve gıda fiyatları karşısında eridi. Ailesinin geçimini sağlamakta zorlanan Atik, evindeki kitapları satışa çıkarmaya karar verdi. Her gün Moda sahilinde kurduğu küçük stantta edebiyattan tarihe, felsefeden bilime uzanan geniş bir kitap yelpazesi sunuyor.
“Emekli maaşımla sadece faturalarımı ödeyebiliyorum, geriye bir şey kalmıyor. Eşim ve çocuklarım için ek gelir bulmam gerekiyordu. Evdeki kitaplarımı satmaya başladım, bu sayede bir nebze nefes alabiliyorum” diyen Atik, durumunun giderek kötüleştiğini söyledi.
Sağlık sorunları da cabası
Atik’in sağlık sorunları da geçim mücadelesini daha da zorlaştırıyor. Sürekli ilaç kullanmak zorunda olduğunu belirten emekli, hastane masraflarının bütçesini altüst ettiğini ifade etti. “İlaçlarımın bir kısmını devlet karşılıyor ama bazıları çok pahalı, onları almakta zorlanıyorum. Sağlığım için gerekli tetkikleri yaptırmak bile lüks oldu” dedi.
Atik, kitapların gelirinin düzensiz olduğunu, bazen günlerce hiç satış yapamadığını da sözlerine ekledi. Hava koşullarının da işini olumsuz etkilediğini belirten Atik, özellikle kış aylarında satışların iyice düştüğünü dile getirdi.
Emeklilerin durumu giderek ağırlaşıyor
İlyas Atik’in hikâyesi, Türkiye’deki milyonlarca emeklinin ortak sorununu yansıtıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre enflasyonun yüksek seyrettiği son dönemde emekli maaşlarının alım gücü ciddi şekilde azaldı. Emekliler, temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekerken, birçoğu sosyal yardımlara veya ek işlere yönelmek zorunda kalıyor.
Sendikalar ve emekli dernekleri, hükümetten emekli maaşlarına acilen iyileştirme yapmasını talep ediyor. Emeklilerin yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkûm edildiğini belirten yetkililer, mevcut maaş artışlarının enflasyon karşısında eridiğini vurguluyor.
Atik, sokakta kitap satarak geçinmeye çalışırken, aynı zamanda toplumun sorunlarına dikkat çekmek istediğini söylüyor. “Benim durumumdaki binlerce emekli var. Onlar da başka çarelerle ayakta kalmaya çalışıyor. Yetkililerin bu tabloyu görmesi ve çözüm üretmesi şart” dedi.