2026 FIFA Dünya Kupası'nda futbol dünyasını sarsan bir kriz yaşanıyor. ABD Milli Takımı'nın yıldız golcüsü Folarin Balogun'un turnuvadan men cezası, ABD Başkanı Donald Trump'ın FIFA Başkanı Gianni Infantino ile telefonda görüşmesinin ardından geçici olarak askıya alındı. UEFA ise bu karara sert tepki göstererek durumu "kırmızı çizgi" olarak nitelendirdi.
Trump devrede, FIFA geri adım attı
ABD ile Meksika'nın ev sahipliğinde düzenlenen turnuvada, ABD forması giyen 22 yaşındaki forvet Folarin Balogun, grup aşaması maçında rakibine yaptığı sert faul sonrası doğrudan kırmızı kartla oyundan atılmıştı. FIFA Disiplin Kurulu, Balogun'a üç maç men cezası verirken, ABD Başkanı Donald Trump, kararı "adaletsiz" bularak FIFA Başkanı Gianni Infantino'yu aradı. Trump'ın müdahalesi sonucu FIFA, cezayı geçici olarak askıya aldı ve konuyu yeniden değerlendirme kararı aldı.
UEFA'dan sert açıklama
Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), FIFA'nın siyasi baskı altında karar değiştirmesini kınayan bir açıklama yaptı. UEFA Sözcüsü, "Futbol sahalarındaki kararlar bağımsız olmalıdır. Siyasi müdahale sporun ruhuna aykırıdır. Bu bir kırmızı çizgidir" ifadelerini kullandı. UEFA'nın, FIFA'nın bu kararını Dünya Kupası organizasyon kurallarına aykırı bularak protesto etmeye hazırlandığı öğrenildi.
FIFA'dan resmi açıklama
FIFA, yaptığı yazılı açıklamada, cezanın askıya alınmasının "teknik inceleme" amacı taşıdığını ve Balogun'un faulünün VAR kayıtları üzerinden yeniden değerlendirileceğini duyurdu. Ancak futbol çevreleri, bu kararın Trump'ın müdahalesiyle alındığını ve FIFA'nın bağımsızlığını zedelediğini belirtiyor. Turnuvada ABD'nin ev sahibi olması nedeniyle siyasi baskıların arttığı yorumları yapılıyor.
Balogun kariyeri ve tepkiler
İngiltere Premier Lig ekiplerinden Arsenal'de forma giyen Balogun, bu sezon 12 golle takımının en skorer isimlerinden biri. ABD Milli Takımı formasıyla da 18 maçta 9 golü bulunan genç yıldız, cezanın askıya alınmasını sosyal medyada "Adalet yerini buldu" sözleriyle kutladı. Ancak bu paylaşım, özellikle rakip takım taraftarları ve UEFA yetkilileri tarafından tepki çekti. Turnuvanın diğer takımları, özellikle Meksika ve Kanada, FIFA'dan eşit muamele talep ediyor.
Dünya Kupası'nda daha önce sıkça tartışılan kırmızı kart kararları, bu kez siyasetin futbol sahasına müdahalesiyle gündem oldu. Olay, futbolun siyasetten bağımsız olması gerektiği tartışmalarını yeniden alevlendirdi.