TH TercihHaber
Telegram
SON DAKİKA
Dünya

DSÖ: KDC'de 10 milyon kişi açlıkla karşı karşıya

✍️ TercihHaber 📖 2 dk okuma
DSÖ: KDC'de 10 milyon kişi açlıkla karşı karşıya

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) yaklaşık 10 milyon kişinin açlıkla karşı karşıya olduğunu açıkladı. Bu rakam, ülkede devam eden silahlı çatışmalar, iklim değişikliğinin yol açtığı kuraklık ve seller ile ekonomik istikrarsızlığın bir sonucu olarak ortaya çıkan insani krizin büyüklüğünü gözler önüne seriyor. DSÖ, acil uluslararası müdahale çağrısında bulunarak, gıda yardımı ve sağlık hizmetlerinin ulaştırılması için koordineli bir çalışma yürütüyor.

Krizin Boyutları

KDC'deki açlık krizi, özellikle doğu bölgelerinde yoğunlaşıyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre, ülkede 5,5 milyon kişi aşırı gıda yetersizliği çekerken, 4,5 milyon kişi ise ciddi gıda güvencesizliği yaşıyor. Çatışmalar nedeniyle yerinden edilmiş 6 milyondan fazla insan, temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bu durumun bölgedeki sağlık acil durumlarını daha da kötüleştirdiğini belirterek, beslenme yetersizliğine bağlı hastalıkların arttığına dikkat çekti.

Uluslararası Yardım Çabaları

DSÖ, KDC'deki acil duruma müdahale etmek için sağlık kuruluşlarına tıbbi malzeme ve ilaç desteği sağlıyor. Ancak, örgütün fon yetersizliği nedeniyle operasyonlarını sınırlamak zorunda kaldığı bildiriliyor. BM Dünya Gıda Programı (WFP), bölgede 3,4 milyon kişiye gıda yardımı ulaştırdığını ancak kaynakların yetersiz olduğunu duyurdu. WFP, 2024 yılı için KDC'deki operasyonları için 1,2 milyar dolarlık bütçeye ihtiyaç duyarken, şu ana kadar bu miktarın yalnızca %30'u karşılanabildi.

Çözüm İçin Adımlar

Uzmanlar, krizin kalıcı çözümü için çatışmaların sonlandırılması ve tarım altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. KDC, dünyanın en büyük kobalt üreticilerinden biri olmasına rağmen, zengin doğal kaynakları çatışmaların finansmanında kullanılıyor. DSÖ, yerel sağlık sistemlerini desteklemek ve gıda güvencesini artırmak için uzun vadeli programlar başlatmayı planlıyor.

Sonuç olarak, KDC'deki açlık krizi, sadece bir insani yardım sorunu değil, aynı zamanda siyasi istikrar ve küresel sağlık güvenliği açısından da kritik bir durum. Uluslararası toplumun acil eylem planı geliştirmesi ve fon sağlaması, milyonlarca insanın hayatını kurtarmak için hayati önem taşıyor.

Etiketler:
DSÖKongo Demokratik Cumhuriyetiaçlıkinsani krizTedros Adhanom Ghebreyesus

İlgili Haberler

AB yeni üyelere veto hakkı vermemeyi değerlendiriyor
Dünya

AB yeni üyelere veto hakkı vermemeyi değerlendiriyor

3 dk önce

Maduro operasyonunda gizli telefon hattı ve gölge isim
Dünya

Maduro operasyonunda gizli telefon hattı ve gölge isim

9 dk önce

ABD 'en ölümcül' savaş uçaklarını İsrail'e konuşlandırdı
Dünya

ABD 'en ölümcül' savaş uçaklarını İsrail'e konuşlandırdı

9 dk önce

İspanya'da polis Sosyalist Parti genel merkezinde yolsuzluk araması yaptı
Dünya

İspanya'da polis Sosyalist Parti genel merkezinde yolsuzluk araması yaptı

19 dk önce