Eskişehir'de Yıldızlar SSS Holding bünyesinde faaliyet gösteren Doruk Madencilik'te çalışan ve Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Türk Maden-İş) üyesi olan maden işçileri, ücretlerinin ödenmediği gerekçesiyle bugün holding binası önünde toplandı. Beypazarı'ndan gelen yaklaşık 150 işçi, sendika yöneticileriyle birlikte basın açıklaması yaparak haklarını aradı. İşçiler, aylardır maaş alamadıklarını, bunun yanı sıra kıdem ve ihbar tazminatlarının da ödenmediğini iddia etti. Eylemde konuşan Türk Maden-İş Şube Başkanı, işvereni diyaloğa davet ederken, sorunun çözülmemesi halinde hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti.
İşçilerin Talepleri ve Eylem Planı
Doruk Madencilik işçileri, Beypazarı'ndaki maden sahasında çalıştıklarını ve son 5 aydır düzenli maaş alamadıklarını ifade etti. İşçiler adına konuşan Türk Maden-İş Beypazarı Şube Başkanı Hüseyin Yılmaz, "Bizler emeğimizin karşılığını istiyoruz. Aylardır alın terimiz karşılıksız kaldı. İşveren yetkilileriyle defalarca görüşmemize rağmen bir sonuç alamadık. Bu nedenle bugün buradayız. Haklarımızı sonuna kadar arayacağız." dedi. Yılmaz, işçilerin acil olarak ödenmemiş maaşlarının verilmesini, ayrıca işten çıkarılan arkadaşlarının tazminatlarının ödenmesini talep ettiklerini söyledi.
Eyleme katılan işçilerden 42 yaşındaki Ahmet Kaya, 12 yıldır madende çalıştığını belirterek, "Evimde 3 çocuğum var, kira ödüyorum. Maaş alamayınca geçinemiyorum. Bankalar ve market borçları birikti. Bu işletme sahipsiz değil, kocaman holding. Ama biz açız. Bu zulme bir son verilmelidir." şeklinde konuştu.
İşçiler, eylemlerinin ilk gününde holding önünde oturma eylemi yaparak, zaman zaman sloganlar attı. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, olaylar sakin bir şekilde devam etti.
Yıldızlar SSS Holding'den Henüz Açıklama Gelmedi
Yıldızlar SSS Holding yetkilileri, işçilerin eylemleriyle ilgili henüz yazılı veya sözlü bir açıklama yapmadı. Ancak sendika yöneticileri, daha önce yaptıkları yazışmalara işveren tarafından olumlu bir dönüş yapılmadığını kaydetti. Holding bünyesinde madenciliğin yanı sıra enerji, inşaat ve gıda sektörlerinde de faaliyet gösterdiği biliniyor.
Bu gelişmeler, ülkede madencilik sektöründe yaşanan işçi hakları ihlallerini bir kez daha gündeme getirdi. Özellikle özel maden şirketlerinde ücretlerin düzensiz ödenmesi, iş güvenliği önlemlerinin yetersizliği gibi sorunlar sıklıkla tartışılıyor. Sendika yetkilileri, benzer durumdaki diğer işletmelerde de işçilerin mağdur olduğunu, yetkililerin bu sorunlara kalıcı çözüm bulması gerektiğini vurguladı.
Olayın ardından işçilerin yarına kadar beklemede kalacakları, talepleri karşılanmazsa eylemlerini sürdürecekleri öğrenildi. Türk Maden-İş, hukuki süreç başlatmak için avukatlarıyla hazırlık yapıyor.