Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde kalıp ustası olarak çalışan 42 yaşındaki Recep Karakaş, dünyaca ünlü futbolcu Cristiano Ronaldo'ya olan hayranlığı nedeniyle 1 aylık bebeğine Ronaldo adını verdi. Karakaş, Filistin'e verdiği destek ve duruşu nedeniyle Ronaldo'yu örnek aldığını belirterek, ailesinin tepkisine rağmen kararından vazgeçmediğini söyledi.
Ailesinin tepkisine rağmen kararından vazgeçmedi
Recep Karakaş, eşi ve yakınlarının bebeğe Ronaldo adının verilmesine karşı çıktığını ancak kendisinin bu isimde ısrarcı olduğunu ifade etti. "Gönlümden Ronaldo geçiyor, o vazgeçilmez bir isim. Filistin'e desteği beni çok etkiledi. Bu nedenle oğluma Ronaldo adını koydum" diyen Karakaş, ileride bir oğlu daha olursa onun adını da yine Ronaldo koyacağını belirtti. Baba Karakaş, "Bir oğlum daha olursa babasının adını vereceğim" ifadelerini kullandı.
Bebeğin annesi ise konuyla ilgili konuşmaktan kaçındı. Aile çevresi, isim tartışmasının bir süre devam ettiğini ancak sonunda babanın kararının kabul edildiğini aktardı.
Ronaldo'nun Filistin desteği ve dünya çapındaki etkisi
Cristiano Ronaldo, kariyeri boyunca sosyal sorumluluk projeleri ve çeşitli insani konulardaki duruşuyla gündeme gelmiş bir futbolcu. Özellikle Filistin'e yönelik desteği, Müslüman ülkelerde geniş yankı uyandırmıştı. Recep Karakaş da bu nedenle Ronaldo'yu kendine örnek aldığını dile getirdi. Uzmanlar, ünlü isimlerin toplum üzerindeki etkisinin bebek isimlerine de yansıyabileceğini belirtiyor. Son yıllarda Türkiye'de çocuklara yabancı futbolcu isimleri verilmesi sık rastlanan bir durum haline geldi.
Diyarbakır'da yaşayan Karakaş ailesi, maddi durumlarının kısıtlı olmasına rağmen bebeklerinin sağlık durumunun iyi olduğunu ve mutlu olduklarını ifade etti. Baba Karakaş, "İsmi ne olursa olsun, o benim oğlum. Ronaldo gibi dik ve dürüst bir insan olmasını istiyorum" dedi.
Kentte yaşayan bazı vatandaşlar ise bebeğe Ronaldo ismi verilmesini farklı bulduklarını ancak saygı duyduklarını söyledi. Psikologlar, isim seçiminin aile içi dinamikleri etkileyebileceğini ancak çocuğun ileride bu isimden rahatsız olup olmayacağının zamanla görüleceğini belirtiyor.
Bebek isimlerinde yabancı futbolcu trendi
Türkiye'de son yıllarda bebeklere Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar gibi futbolcu isimleri verilmesi dikkat çekiyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2020'li yıllarda bu tür isimlerin kullanımında artış var. Ancak Ronaldo ismi, hem telaffuz zorluğu hem de yabancı kökenli olması nedeniyle bazı aileler tarafından tercih edilmiyor. Recep Karakaş gibi aileler ise hayranlık veya ideolojik nedenlerle bu isimleri seçebiliyor.
Diyarbakır'da yaşanan bu olay, sosyal medyada da kısa sürede yayıldı. Bazı kullanıcılar Karakaş'ı tebrik ederken, bazıları ise eleştirdi. Karakaş, sosyal medyadaki yorumlara aldırış etmediğini, kendi kararının arkasında durduğunu söyledi.
Baba Karakaş, ilerleyen dönemde oğlunu futbol kursuna göndermek istediğini de sözlerine ekledi. "Belki bir gün Ronaldo gibi ünlü bir futbolcu olur. Ama önce iyi bir insan olsun" diye konuştu.
Uzmanlar, ailelerin bebeklerine isim verirken çocuğun geleceğini düşünmeleri gerektiğini vurguluyor. Ancak her ailenin kendi kültürel ve duygusal nedenleri olabileceği de kabul ediliyor. Recep Karakaş örneğinde olduğu gibi, kişisel hayranlıklar isim seçiminde belirleyici olabiliyor.
Diyarbakır'da yaşanan bu olay, aslında küreselleşen dünyada sporun ve ünlülerin toplumlar üzerindeki etkisini göstermesi açısından çarpıcı bir örnek. Bir yandan yerel değerler korunmaya çalışılırken, diğer yandan uluslararası figürler günlük hayata giriyor. Bebeğe verilen Ronaldo ismi, bu etkileşimin somut bir yansıması olarak kayıtlara geçti.
Önümüzdeki yıllarda çocuğun bu isimle nasıl bir hayat süreceği ise merak konusu. Ancak şimdilik baba Karakaş, kararının arkasında duruyor ve oğlunun adıyla gurur duyuyor.