İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Millî Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar'ın şehit er yakınlarının Meclis'te kabul edilmesi sürecinde takındığı tutuma sert tepki gösterdi. Dervişoğlu, Akar'ın yaklaşımını eleştirerek, “Ben mi öğreteceğim sana?” ifadelerini kullandı. Ankara'da gerçekleşen parti grup toplantısında konuşan Dervişoğlu, şehit ailelerine gösterilmesi gereken saygının altını çizdi.
Dervişoğlu'nun Eleştirileri
Dervişoğlu, konuşmasında, “Millî Savunma Komisyonu Başkanı olarak bir bürokratın, Meclis'e gelen şehit yakınlarına karşı takındığı tavır asla kabul edilemez. O insanlar, çocuklarını vatan için feda etmiş evlatların anneleri, babaları, eşleri ve kardeşleridir. Onlara karşı en ufak bir saygısızlık, milletimize karşı yapılmış en büyük saygısızlıktır” diye konuştu.
Tepkinin Nedeni
Haber kaynaklarına göre, bazı şehit yakınları, geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ziyaret etmişti. Ancak ziyaret sırasında yaşanan bir takım aksaklıklar ve Akar'ın tavrı, İYİ Parti liderinin tepkisine neden oldu. Dervişoğlu, “Bir devlet adamının, şehit ailelerinin karşısında nasıl davranması gerektiğini kendisine hatırlatmak düşer miydi? Ama görüyoruz ki kendisine bu hatırlatmayı yapmak gerekiyormuş” şeklinde konuştu.
Siyasi Kulisler
Dervişoğlu'nun bu çıkışı, siyasi kulislerde geniş yankı uyandırdı. Özellikle muhalefet partileri, şehit ailelerine yönelik hassasiyetin önemine vurgu yaparken, iktidar partisi kanadından henüz resmi bir açıklama gelmedi. Uzmanlar, bu gelişmenin, millî savunma konusunda yaşanan tartışmalara yeni bir boyut kazandırabileceği görüşünde.
Geçmişteki Benzer Olaylar
Türk siyasi tarihinde, şehit ailelerine yönelik tutumlar zaman zaman tartışma konusu olmuştur. 2017 yılında yaşanan bir olayda, bir bakanın şehit ailesiyle yaşadığı diyalog sosyal medyada tepki çekmiş, dönemin başbakanı devreye girerek özür dilemişti. Bu tür vakalar, toplumun şehit ailelerine verdiği önemi ortaya koyarken, siyasetçilerin de bu konuda daha dikkatli davranması gerektiğini gösteriyor.
Dervişoğlu'nun Mesajı
Dervişoğlu, konuşmasının devamında, “Şehitlerimizin emaneti olan bu millet, hiçbir zaman onlara sahip çıkmayı ihmal etmemiştir. Biz de İYİ Parti olarak, şehit ailelerinin her zaman yanındayız. Onların acılarına ortak olmak, devletimizin şefkatli elini hissettirmek bizim görevimizdir. Ama ne yazık ki, bazıları bu görevin farkında değil.” ifadelerini kullandı.
Hulusi Akar'dan henüz konuya ilişkin bir açıklama gelmezken, kamuoyu tarafından merakla bekleniyor. Bu olay, aynı zamanda TBMM içindeki diyalog ve nezaket kurallarının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Şehit ailelerine yönelik hassasiyetin korunması, tüm siyasi aktörlerin üzerinde özenle durması gereken bir konu olarak öne çıkıyor.