Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde dün sabah saatlerinde etkili olan sağanak yağış, trafikte hayatı felç etti. Yağış nedeniyle kayganlaşan yolda kontrolünü kaybeden 62 yaşındaki Songür Ahat'ın kullandığı 3 tekerlekli elektrikli bisiklet devrildi. Kazada savrulan Ahat, aynı yönde ilerleyen halk otobüsünün altında kalarak feci şekilde can verdi. Olay, çevredeki vatandaşların gözleri önünde yaşandı.
Kaza anı ve müdahale
Edinilen bilgiye göre kaza, Merkezefendi ilçesine bağlı Üçler Mahallesi civarında meydana geldi. Sabah saat 08.30 sıralarında evinden çıkan Songür Ahat, 3 tekerlekli elektrikli bisikletiyle yola koyuldu. Yağmurun etkisiyle asfaltın kayganlaştığı bölgede, Ahat'ın kullandığı bisiklet bir anda kontrolden çıkarak devrildi. Devrilmenin etkisiyle bisikletten savrulan Ahat, aynı şeritte seyir halinde olan bir halk otobüsünün önüne düştü. Otobüs sürücüsünün tüm fren çabalarına rağmen Ahat'ı fark edemeyen halk otobüsü, talihsiz adama çarptı.
Çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri yaptıkları kontrolde Ahat'ın olay yerinde hayatını kaybettiğini belirledi. Polis ekipleri, kazanın yaşandığı bölgede güvenlik önlemi alarak geniş çaplı inceleme başlattı. Otobüs şoförü ifadesi alınmak üzere emniyete götürülürken, kazayla ilgili soruşturma sürüyor.
Elektrikli bisikletlerin tehlikesi ve alınması gereken önlemler
Bu acı olay, Türkiye'de giderek yaygınlaşan elektrikli bisikletlerin güvenlik sorunlarını bir kez daha gündeme getirdi. Özellikle yaşlı vatandaşların sıklıkla tercih ettiği 3 tekerlekli elektrikli bisikletlerin, hız limitleri ve sürücü ehliyeti gibi konularda ciddi bir denetim boşluğu bulunuyor. Uzmanlar, bu tür araçların kullanımı sırasında kask takılmasının hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor.
Türkiye'de son yıllarda elektrikli bisiklet kazalarında belirgin bir artış yaşanıyor. 2023 yılı verilerine göre, elektrikli bisiklet karıştığı kazalarda ölü sayısı bir önceki yıla oranla yüzde 40 arttı. Bu kazaların büyük bir kısmının yağışlı havalarda ve kaygan zeminlerde meydana gelmesi dikkat çekiyor. Uzmanlar, kullanıcıların yağmurlu havalarda 3 tekerlekli bisikletleri kullanmaktan kaçınmaları, kullanmaları gerekiyorsa hızlarını düşürmeleri ve ani manevralardan uzak durmaları konusunda uyarıyor.
Ailesi ve çevresi yasta
Kazada hayatını kaybeden Songür Ahat'ın, mahallede sevilen bir kişi olduğu öğrenildi. Ahat'ın evli ve 2 çocuk babası olduğu, emekli olduğu öğrenildi. Komşuları, Ahat'ın sabah kahvaltısı yapmak için evden çıktığını belirtti. Acı haber, ailesini ve sevenlerini yasa boğdu. Ahat'ın cenazesi, olay yerindeki incelemelerin ardından morga kaldırıldı. Cenazenin bugün öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verileceği öğrenildi.
Yağmurun getirdiği trajedi
Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkilileri, bölgede sağanak yağışın bir süre daha etkili olacağını belirtti. Bu tür olumsuz hava koşullarında sürücülerin dikkatli olması gerektiğini vurgulayan yetkililer, özellikle iki ve üç tekerlekli araç kullananların hızlarını düşürmeleri, lastik kontrollerini yapmaları ve gerekli görüyorsa yola çıkmamaları konusunda uyardı. Denizli Büyükşehir Belediyesi ise yaptığı açıklamada, kazanın meydana geldiği bölgede yol bakım ekiplerinin çalışma başlattığını duyurdu.
Türkiye'de her yıl trafik kazalarında binlerce kişi hayatını kaybediyor ve on binlerce kişi yaralanıyor. Yağmur, kar gibi olumsuz hava koşulları, kazaların en önemli tetikleyicileri arasında yer alıyor. Songür Ahat'ın acı ölümü, trafik güvenliği konusunda toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Yetkililer, bu tür kazaların önüne geçebilmek için denetimlerin artırılması ve eğitim faaliyetlerinin yaygınlaştırılması çağrısında bulunuyor.