Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karar, Resmî Gazete'de yürürlüğe girdi. Karara göre, İstanbul, Ankara, Balıkesir, Trabzon ve Muğla'nın da aralarında bulunduğu 27 ilde bazı alanlar orman sınırları dışına çıkarıldı. Karar, 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 2/B maddesi kapsamında alındı.
Hangi İller ve Alanlar Kapsamda?
Orman sınırları dışına çıkarılan alanların illere göre dağılımı şu şekilde: İstanbul'da toplam 15 hektar, Ankara'da 8 hektar, Balıkesir'de 12 hektar, Trabzon'da 6 hektar ve Muğla'da 10 hektar. Diğer iller arasında İzmir, Bursa, Antalya, Adana, Mersin, Konya, Samsun, Erzurum, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Van, Manisa, Aydın, Çanakkale, Sakarya, Kocaeli, Bolu, Kastamonu, Ordu, Giresun, Rize ve Artvin yer alıyor. Toplamda yaklaşık 150 hektarlık alan orman vasfını yitirmiş durumda.
2/B Uygulaması Nedir?
2/B maddesi, orman sınırları içindeyken çeşitli nedenlerle orman niteliğini kaybetmiş alanların tespit edilerek Hazine adına tescil edilmesini ve satılmasını düzenliyor. Bu kapsamda çıkarılan alanlar, daha önce orman olarak kabul edilen ancak zamanla tarım, yerleşim veya sanayi gibi farklı amaçlarla kullanılan arazileri kapsıyor. Karar, bu alanların hukuki statüsünü netleştirerek mülkiyet sorunlarını çözmeyi amaçlıyor.
Resmi Açıklama ve Gerekçe
Kararın gerekçesinde, söz konusu alanların bilimsel ve teknik raporlarla orman vasfını yitirdiği tespit edildiği belirtildi. Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan incelemelerde, bu alanların artık orman ekosistemi içinde yer almadığı ve orman sınırları içinde kalmasının pratik fayda sağlamadığı vurgulandı. Ayrıca, bu düzenlemenin orman kadastrosu çalışmalarını hızlandıracağı ve vatandaşların mağduriyetini gidereceği ifade edildi.
Muhalefet ve Sivil Toplumdan Tepkiler
Karara ilişkin muhalefet partileri ve çevre örgütleri açıklamalarda bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı, kararın ormanları koruma ilkesine aykırı olduğunu savunarak, bu alanların imara açılabileceği endişesini dile getirdi. TEMA Vakfı ise yaptığı yazılı açıklamada, 2/B uygulamalarının orman varlığını azalttığını ve ekosistem üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti. Vakıf, kararın bilimsel verilerle desteklenmediğini öne sürdü.
Orman Alanlarının Korunması ve Gelecek
Türkiye'de orman alanları son yıllarda çeşitli düzenlemelerle gündeme geliyor. 2/B satışları, 2012 yılında çıkarılan yasayla hız kazanmıştı. Uzmanlar, orman sınırları dışına çıkarılan alanların satışa konu olabileceğini ve bu sürecin orman arazilerinin daralmasına yol açabileceğini ifade ediyor. Öte yandan, hükümet yetkilileri, 2/B kapsamındaki alanların zaten orman vasfını taşımadığını ve bu düzenlemenin ormanları korumaya yönelik olduğunu savunuyor.
Kararın yürürlüğe girmesiyle birlikte, ilgili kurumlar tarafından tapu ve kadastro işlemleri başlatılacak. Orman sınırları dışına çıkarılan alanların öncelikle Hazine adına tescil edileceği, ardından satış veya tahsis süreçlerinin değerlendirileceği belirtiliyor. Bu gelişme, özellikle kıyı bölgelerinde ve turistik ilçelerde arazi değerlerini etkileyebilir.