Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında kendisine yönelik suikast girişiminde bulunduğu iddia edilen FETÖ mensubu Burkay Karatepe hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Şikayet dilekçesinde, Karatepe'nin örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in talimatları doğrultusunda hareket ettiği ve görevi sırasında cumhurbaşkanının hayatına kastettiği belirtildi. Bu adım, FETÖ ile mücadeledeki kararlılığın bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Şikayet Dilekçesinde Neler Var?
Şikayet dilekçesinde, Burkay Karatepe'nin 15 Temmuz gecesi Marmaris'te Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaldığı otele düzenlenen saldırıda aktif rol aldığı ifade edildi. Karatepe'nin, FETÖ'nün sözde 'sıkıyönetim komutanı' olarak görevlendirildiği ve suikast timinin bir parçası olduğu aktarıldı. Ayrıca dilekçede, örgütün elebaşı Fetullah Gülen'in, darbe girişimi öncesinde Karatepe'ye doğrudan talimat verdiği ve bu talimatların örgüt içi iletişim ağı ByLock üzerinden iletildiği kaydedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatları tarafından hazırlanan dilekçe, 'kasten öldürmeye teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlarından işleme konuldu.
Burkay Karatepe Kimdir?
Burkay Karatepe, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanan eski bir askerdir. FETÖ ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle çeşitli davalarda yargılanan Karatepe, suikast girişimiyle ilgili olarak daha önce de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak Karatepe'nin, cezaevinde yattığı süre içinde pişmanlık duyduğunu ifade ettiği bazı açıklamaları gündeme gelmişti. Bu açıklamalarda, örgütün kendisini nasıl kullandığını anlatan Karatepe, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan özür dilemişti. Son gelişme, bu açıklamaların ardından yaşandı.
FETÖ'yle Mücadelede Yeni Bir Adım
Bu şikayet, FETÖ'nün Türkiye'deki yapılanmasına yönelik yürütülen hukuki mücadelenin önemli bir halkasını oluşturuyor. Özellikle suikast girişiminin faili olarak bilinen bir ismin yeniden gündeme gelmesi, kamuoyunda geniş yankı buldu. Uzmanlar, bu tür davalarla örgütün hücre yapılanmasının deşifre edilmesi ve adaletin tecelli etmesi açısından kritik olduğunu vurguluyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bizzat şikayetçi olması, FETÖ ile mücadelenin kararlılıkla süreceğinin mesajını veriyor.
FETÖ, 15 Temmuz darbe girişiminde 251 kişinin hayatını kaybetmesine ve binlerce kişinin yaralanmasına neden olmuştu. Bu süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast girişimi de engellenmişti. Karatepe'nin de aralarında bulunduğu suikast timi, Marmaris'teki otele saldırı düzenlemiş ancak Erdoğan'ın önceden ayrılması nedeniyle başarılı olamamıştı.
Bu yeni hukuki süreç, yargısal süreçteki küçük ayrıntıların bile takipçisi olunduğunu gösteriyor. Türkiye, FETÖ ile mücadelede uluslararası alanda da işbirliği yaparken, yurt içinde de bu tür davaların takip edilmesi toplumda adalet duygusunu güçlendiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şikayetçi olması, devletin zirvesinin bu konudaki hassasiyetini ortaya koyuyor.